Původně měl vedení strany skončit mandát v létě roku 2012. „Pro jsem hlasoval nejen já, ale také ostatní z našeho kraje. Stejný názor měla na sněmu většina,” potvrzuje 1. místopředseda Senátu a krajský šéf ODS Přemysl Sobotka.

Proč je podle vašeho názoru třeba, aby vedení strany zůstalo ve svých funkcích déle?
Příští rok nás čekají krajské volby. Není možné, abychom ve straně ztráceli čas a síly hledáním nového vedení. Musíme se soustředit na to, abychom uhráli v boji o kraje co nejlepší výsledek.

Po Novém roce vejde v platnost většina reforem. Neobáváte se jako vládní strana toho, že jejich tvrdost vám sebere část přízně voličů v krajích?
Všechny reformy vedou ke stabilizaci rozpočtu a ekonomiky naší země. Kdo nedělá reformy, prohraje, což je vidět na příkladu i některých evropských zemí. Věřím tomu, že občan i volič je dostatečně informovaný, že si uvědomuje nezbytnost reforem a že nám tyto nepopulární kroky mnoho hlasů nevezmou.

Připadá mi, že v posledních letech ODS zvláště v Liberci tak trochu usnula na vavřínech, přestala komunikovat s občany. Chystáte se víc otevřít lidem?
V Liberci se musíme naučit být konstruktivní opozicí, ale nikoliv populistickou. Naším záměrem bude sdělovat a vysvětlovat všechny naše cíle lidem. Na tom budeme stavět naši předvolební kampaň. Budeme chtít prohloubit naši komunikaci s veřejností.