Stát od ledna přilepší všem důchodcům. Ti, kteří berou průměrnou penzi, budou dostávat o 475 korun měsíčně navíc.

Deník při té příležitosti podrobně zanalyzoval, ve kterých okresech republiky žijí „nejbohatší“ a kde naopak „nejchudší“ důchodci. Výsledek možná překvapí.

Ilustrační snímek
Od ledna dojde k valorizaci důchodů. ČSSZ provede jejich zvýšení automaticky

Když se srovná průměrná „sólo“ penze zvlášť u mužů a zvlášť u žen, ukáže se, že nejvíc dostávají karvinští a ostravští důchodci-muži. Až třetí pozici žebříčku dle okresů obsadí Pražané.

Důvodem jsou nadstandardní hornické mzdy, díky kterým berou bývalí havíři i relativně vysoké penze.

V okresech Karviná, Ostrava či Frýdek-Místek ale zároveň panuje také největší rozdíl v průměrných důchodech mužů a žen. V Karviné činí rozdíl dokonce 4,5 tisíce korun.

Smutný osud žen

Ostatně dámy jsou na tom s penzemi hůř ve všech 77 okresech republiky bez jediné výjimky. Berou o 2309 korun nižší důchod než muži. Nejmenší rozdíl panuje na Prachaticku, kde ženám chodí „jen“ o 1855 korun méně.

A co je ještě děsivější: v žádném z okresů nedosáhnou ženy na průměrnou penzi, která po valorizaci k začátku letošního roku činila 11 769 korun.

Senioři z Domova seniorů Drachtinka v Hlinsku pózovali 21. května pro charitativní kalendář v dobovém oblečení z 30. a 40. let minulého století ve skanzenu Veselý kopec
Polovina Čechů optimisticky očekává, že bude mít vysoký důchod. Mýlí se

„Jedním z důvodů může být kratší odpracovaná doba. Ženy mají nižší důchodový věk (snižuje ho i počet vychovaných dětí), proto je jejich doba pojištění zpravidla kratší,“ říká Renáta Provazníková z České správy sociálního zabezpečení.

Dalším důvodem rozdílů je také často opakovaný nižší příjem žen. Nezřídka za stejnou práci.

Praha v průměru vede

Když se zprůměrují všechny penze – tedy mužů i žen dohromady, dostanou se na první příčku „nejbohatších“ důchodců ti pražští.

Průměrný starobní sólo důchod v metropoli činil po poslední valorizaci k začátku letošního roku 15 569 korun čistého.

Ilustrační foto.
Počet důchodců s exekucemi stále roste. V Ústeckém kraji je to každý desátý

I když je to o sedmnáct set korun čistého více než kolik chodí seniorům na Znojemsku, není to vzhledem k vysokým nákladům na bydlení pro penzisty z metropole zrovna důvod k radosti.

Jedna dílčí pozitivní zpráva by se ve statistice ale dala najít – tedy pokud jste penzistka žijící v Praze 6. V tomto obvodě důchody žen dokázaly překonat celorepublikový průměr. I když o 71 korun měsíčně.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř