Nepřehledné křižovatky, kde chybí zrcadla, absence chodníků či strmé sjezdy. Ve spolupráci se čtenáři jsme vytipovali několik zákeřných míst v Liberci, kde při menší nepozornosti řidičů hrozí nehoda. Na projížďku těmito nebezpečnými úseky jsme se vypravili s dopravním expertem Romanem Budským, členem Týmu silniční bezpečnosti.

„Co se týče dopravního značení, je na tom Liberec mnohem lépe, než před lety, kdy bych ho označil za náhodné," komentuje Budský, když projíždíme městem.

Na cestě

Stejně jako policie a zástupci města si Budský myslí, že většina značek je ve městě umístěna správně. Problém je 
v místech, kde označení chybí a řidiči jezdí, jak jsou navyklí.

Zrovna v momentě, kdy stojíme u křižovatky Radostné 
a Vyhlídkové, na kterou nás upozornil jeden ze čtenářů, profrčí kolem mladá řidička, aniž by se přesvědčila, že zprava nepřijíždí auto. „To je časté. Místní jezdí, jak jsou zvyklí, řidič, který to tady nezná, by na to ale mohl škaredě doplatit," poznamenal Budský, kterého překvapil vzácný úkaz na křižovatce s Dlouhou o kousek dál. „Na jedné straně chybí označení hlavní silnice. Je to sice logické, protože se křižuje s jednosměrkou. Ale opět, kdo to zde nezná, bude přinejmenším zmatený," poukazuje expert.

Děkujeme čtenářům za jejich tipy a podněty a budeme rádi, když nás na komplikovaná či nepřehledná místa v Liberci opět upozorníte prostřednictvím emailu:
gabriela.garbova@denik.cz

Na dalším avizovaném místě – v ulici Na Bojišti je podle něj značení správně. „To je prostě jen o řidičích," dodává. Jiná situace už je však na křižovatce Kubelíkova a Ještědská. Dva přechody pro chodce za sebou, z toho jeden světelně řízený. Komu se nechce čekat na zelenou, popojde pár metrů. „To je opravdu špatně," komentuje Budský situaci a jak „na zavolanou" opravdu nastává přesně popsaná situace. „Pochybuji o tom, že by se něco změnilo. Bývá to dost složité," komentuje.

Jeho slovům dává za pravdu i náměstek primátora pro technickou správu města Tomáš Kysela. „Město samo 
o sobě dopravní značení neurčuje, od toho je tady státní samospráva. Je však možné přijímat podněty od obyvatel, které musíme zpracovat 
a mnohdy se daří i zjednat nápravu," připomněl náměstek například změnu značení 
u Sportparku. Podle něj by průměrný řidič dopravní situaci ve městě měl zvládnout.

KŘIŽOVATKA Radostná-Vyhlídková.

KŘIŽOVATKA Radostná-Vyhlídková. „Není tu označení, takže je vlastně hlavní Radostná, což nikdo nerespektuje a je jen s podivem, že se tu ještě nic nestalo," uvedli jste. Podle zástupců města se jedná o standardní řešení a platí zde přednost zprava, dopravní expert vidí problém v chování místních řidičů.

MAŘANOVA ulice od kruhového objezdu

MAŘANOVA ulice od kruhového objezdu. „Nebezpečný úsek pro chodce, kde v ranních hodinách dochází k nárůstu dopravy," napsali jste. V tomto úseku chybí chodníky. Podle vyjádření města se jedná o typický problém, který souvisí s nárůstem automobilové dopravy v posledních letech a dopravní infrastrukturou, která není schopna se dostatečně rychle přizpůsobit.

Více si přečtete ve víkendovém papírovém vydání Libereckého deníku.