„Ve všech nevyhovujících vzorcích laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterie Enterobacteriaceae, která je indikátorem nedostatečné provozní hygieny,“ sdělila ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Ivana Kučerová. Kromě nedostatečné sanitace zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní se podle ní může jednat také o nedostatečnou hygienu pracovníka, který zmrzlinu vyrábí.

Oprava skokanských můstků na Ještědu
Do Liberce se vrátí mezinárodní závody. Můstky na Ještědu mají opět certifikát

„U některých vzorků zmrzlin výsledky analýzy prokázaly obsah mikroorganismů, kterým říkáme podmíněně patogenní tyto bakterie většinou nezpůsobují akutní onemocnění, ale nelze je zcela přehlížet,“ dodala a pokračovala. „K vyvolání onemocnění potřebují podmínky a při jeho vzniku pak rozhoduje řada faktorů, např. prostředí, v němž se mikrob vyskytuje, vnímavost konkrétního člověka, úroveň imunity, případně velikost infekční dávky.“ V žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla podle mluvčí KHS LK zjištěna přítomnost patogenních organismů, jako je například salmonela, které by mohly způsobit závažné ohrožení zdraví.

Kromě toho přijala KHS LK i tři oznámení na dvě provozovny týkající se změny chuti zmrzliny. Uživatelé si stěžovali na nakyslou chuť. Po jejich kontrole hygienici uznali obě oznámení jako opodstatněná.

Zabavený bílý tygr
Zabavení bílí tygři našli azyl v Liberci. Jen na pár týdnů, stálý domov se hledá