Jiří Mlejnek, mladý a sympatický kavárník, říká, že kavárna je místem kulturním. „Alespoň by tomu tak mělo být. A je tomu tak právě u nás," popisuje filozofii, se kterou se už tři roky kavárenství věnuje. V nových prostorách Muzea Českého ráje v Turnově provozuje novou Kavárnu Muzeum od září loňského roku.

Metoda pokus-omyl se vyplatila

K úspěchu, který zažíval s předešlým podnikem Šálek&Bagetka ho prý dovedla metoda pokus-omyl, který neopouští ani v nové kavárně. Máte rádi nepříjemnou obsluhu? Odpornou kávu? Pochoutky z podřadných surovin? Zakouřené prostředí? V tom případě hledejte jinde. Tak zní netradiční reklama Kavárny Muzeum. „Péče o zákazníka je alfou a omegou naší činnosti. Sortiment vybíráme s největší pečlivostí a důrazem na kvalitu. Nabídku stejnou jako v 99% jiných podniků u nás nehledejte," říká Jiří Mlejnek.

Kavárna se nachází uvnitř muzejního komplexu a náleží k ní i teráska s barem, kde se točí pivo a limonáda. Podle provozovatele mají někteří lidé problém kavárnu najít, ale pokud dorazíte k muzeu, jeho pracovníci vás rádi nasměrují. Pokud dáváte přednost posezení uvnitř, čeká na vás čistý a příjemný interiér jen s několika stoly. Hned u vchodu se nachází lednička s dezerty, které si z části pečou v kavárně sami, včetně těch bezlepkových a zbytek odebírají z turnovské cukrárny, jejíž historie sahá až do roku 1912.

Zelená káva od farmářů

Hlavním lákadlem kavárny je ale káva, které věnují majitelé speciální péči. Kávová zrnka jim dodává pražírna Doubleshot, která si zakládá na tom, že zná každého farmáře, od kterého kávu nakupuje. Vyškolený personál vám ji připraví podle vašich přání. Espresso prodávají za příjemných 32 korun. Na požádání ho servírují i s vodou z kohoutku.

Kromě teplých nápojů si v létě můžete dopřát domácí limonády. Na pípě je Rohozecký Skalák a vína pochází z oblasti slovácké. Pravidelně se zde vaří i polévky, ve dvou velikostech na hlad a na chuť.

Kavárna zároveň funguje jako výstavní galerie. Každé dva měsíce se tu koná vernisáž některého z regionálních umělců.

V současné době jsou v zadní místnosti vystaveny historické kávovary. Od pondělí do neděle tu totiž probíhá Paradise coffee festival, kdy se bude připravovat 40 druhů kávy na deseti různých přístrojích. V sobotu akce vyvrcholí degustací kávy.

Festival je nejen pro kávové fajnšmekry, ale také pro lidí, kteří se chtějí o přípravě kávy dozvědět něco víc.

Kavárna Muzeum se nachází ve Skálově ulici číslo 71 a je otevřena každý den včetně víkendu od 9 hodin ráno.