Jako zakletá se může zdát rekonstrukce Soukenného náměstí v dolní části Liberce. Zakázka firmy Syner, kterou si objednal liberecký magistrát, totiž přináší samé problémy. Veřejnost náměstí kritizuje často kvůli velkému množství laviček, uvolňující se dlažbě nebo problémům se zelení. Nejnověji náměstí figuruje ve sporu o vymáhání pokuty, kterou musel Liberec zaplatit za pozastavení investice ještě před samotným započetím oprav v prosinci 2010.

Vinen je Korytář, ať zaplatí

O zastavení zakázky rozhodl podle ekonomického náměstka primátorky Jiřího Šolce tehdejší primátor Liberce Jan Korytář. „Zastavení prací bylo iniciováno jím, je podepsán po návrhem, který tehdy předkládal radě města," vysvětlil. Za rozhodnutí ale musel Liberec později zaplatit. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil městu na základě stížnosti firmy Syner pokutu 100 tisíc korun. Dalších 30 tisíc muselo město zaplatit jako úhradu nákladů řízení. A zakázku muselo stejně na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu zrealizovat," říká Šolc.

Město teď bude část pokuty požadovat po tom, kdo podle něj její udělení způsobil. „Od Jana Korytáře budeme v rámci smírčího řešení chtít zaplatit 90 tisíc korun. Je to méně, než zaplacená pokuta a výlohy, ale to bývá u smírčích řešení běžné," vysvětlil další z náměstků primátorky Kamil Jan Svoboda.

Korytář zatím nechce reagovat

Bývalý primátor Jan Korytář na informaci zatím nechtěl reagovat.

O požadování zaplacení části pokuty se podle svých slov dozvěděl až od novinářů. „Zatím mi žádná písemná informace od města nepřišla. Takže nebudu reagovat. Možná by ale bylo slušností o vymáhání pokuty informovat nejdříve mě. Pokud je to ale pravda, mám k tomu jen jednu připomínku. Kdyby město postupovalo v těchto případech pokaždé stejně, jen bych jeho vedení zatleskal. Bohužel nemám úplně ten dojem," povzdechl si Korytář.

Musíme, jinak nám hrozí soud

Liberec se rozhodl vymáhat na Janu Korytářovi náhradu škody na základě výzvy protikorupční organizace Oživení. „Vyzvala nás dopisem, abychom to udělali. A nám vlastně ani žádná jiná možnost nezbývá. Pakliže bychom to neudělali, sami bychom se vystavili žalobě za porušení pravidel dobrého hospodáře," vysvětlil Šolc.

Smírčí řešení je prvním krokem, který liberecký magistrát ve věci udělal. Pakliže Jan Korytář odmítne 90 tisíc korun zaplatit, obrátí se Liberec na soud.

Ten se pak také bude muset zřejmě zabývat tím, zda odpovědnost za pokutu nenese celá tehdejší rada města, ve které ostatně tehdy seděl i Jiří Šolc. „Pokud by tak soud rozhodl, část pokuty bych musel samozřejmě zaplatit i já," uzavírá Šolc.