O výsledku stranických primárek informovala mluvčí strany Eva Gregorová. O kandidátovi na senátora pro Liberecko se zatím nehlasovalo, rozhodnutí by mělo padnout 5. dubna. Nominován je poslanec Pavel Ploc, bývalý skokan na lyžích.

Kdo chce být hejtmanem?

STAROSTOVÉ PRO LK

Martin Půta

ZMĚNA

Zuzana Kocumová

ANO

Jitka Volfová

ČSSD

Pavel Svoboda

KSČM

Stanislav Mackovík

ODS

Dan Ramzer


"Z výsledků hlasování v Libereckém kraji vzešla upravená kandidátní listina, kde došlo k dílčím změnám v pořadí. Voliči podpořili ženy, které tak posunuly na kandidátce výrazně dopředu," doplnila Gregorová. Dvojkou kandidátky je podle ní primář liberecké urologie Jan Mečl, trojkou podnikatel Jan Hudec. Na čtvrté místo kandidátky posunulo hlasování manažerku Zdeňku Slavíčkovou a za ni další manažerku Pavlu Řechtáčkovou. S výjimkou Slavíčkové všichni už do krajského zastupitelstva kandidovali před čtyřmi lety.

Lídr kandidátky Pavel Svoboda oslaví na konci letošního roku osmatřicáté narozeniny. Je právník. Vystudoval v letech 1997 až 2002 na Právnické fakultě v Plzni. V minulosti pracoval na jabloneckém městském úřadě, byl také vedoucím pobočky Pozemkového fondu v Liberci. Poté působil jako koncipient v advokátní kanceláři Jaroslava Sokola a až do roku 2014 se živil jako advokát. Od roku 2014 je náměstkem primátora v Jablonci pro humanitní oblast.

ČSSD v letech 2008 až 2012 v Libereckém kraji vládla, v posledních volbách ale propadla a získala jen sedm mandátů z 45. Kandidátku vedla Lenka Kadlecová, která znovu být lídrem nechtěla. V roce 2012 zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, když jim dalo hlas 22,21 procenta voličů a získali 13 křesel včetně hejtmanské funkce pro lídra. Za nimi skončili komunisté s deseti křesly v zastupitelstvu, a stejný počet mandátů má třetí Změna pro Liberecký kraj. ČSSD byla čtvrtá, hlas jí dalo 13,05 procenta voličů. Za ní skončila ještě ODS s pěti mandáty. K volbám tehdy přišlo 135.397 lidí, což bylo 38,55 procenta oprávněných voličů.