Mezi libereckými bezdomovci se v těchto dnech objevilo i jméno politika Jana Korytáře (Změna). K trvalému pobytu je hlášen na magistrátu. V souvislosti s touto skutečností se okamžitě vyrojila celá řada spekulací, proč tomu tak je.

Nejčastěji se na veřejnosti hovoří o tom, že si kontroverzní politik tímto způsobem zajišťuje sociální dávky pro svou partnerku se třemi dětmi. „Korytář okrádá sociálku pobíráním příspěvků na bydlení a podobně," zní jeden z mnoha komentářů na internetu, jež jsou vesměs anonymní. Korytář vydal ke své „kauze" tiskové prohlášení na protikorupčním webu Náš Liberec.

O žádné dávky jsme ani já, ani moje partnerka v souvislosti s touto změnou trvalého bydliště nežádali a ani neměli v úmyslu žádat.
Jan Korytář (Změna)

„Od narození jsem měl trvalý pobyt v Liberci na třídě Svobody 243/58, po přestěhování před několika lety pak přechodný pobyt na Aloisině Výšině 629. Na první adrese dlouhodobě bydlela moje matka. Protože jsem si trvalý pobyt sám nezměnil a matka se nakonec také odstěhovala, majitel objektu mi ho před nedávnem zrušil a tím jsem se automaticky „nastěhoval" na libereckou radnici. Tento týden požádám o výměnu občanského průkazu tak, aby bylo vše formálně v pořádku," tvrdí Korytář.

Zároveň popírá, že by jeho bezdomovectví mělo co do činění s pobíráním sociálních dávek nebo útěkem před exekutory, což je běžná praxe nejrůznějších podvodníků.
„O žádné dávky jsem ani já, ani moje partnerka v souvislosti s touto změnou trvalého bydliště nežádali a ani neměli v úmyslu žádat. Je to formální chyba, kterou napravím, ale chyba s nulovou společenskou nebezpečností, kde nemůže dojít k žádnému ohrožení veřejných prostředků či ke škodě," dodal kandidát na primátora.

Korytářovo ujišťování se ale v případě jeho odpůrců míjí účinkem. „Je poněkud zvláštní, že super adept na primátora, ten, který každého moralizuje, poučuje, kárá, nemá svoje věci v pořádku," nechala se slyšet kritička, která v internetových diskuzích vystupuje jako Neúplatná Včelka.

Naopak příznivci Jana Korytáře v něm nadále vidí pana Čistého. Podle nich může politik klidně spát. „Já ani moji kolegové, se kterými spolupracuji, nejsme žádní čistí a dokonalí. Jsme lidé z masa a kostí, takže děláme i chyby," uzavřel Korytář.