V Liberci už jich leží 19 a zatím s nimi nebyly žádné problémy. Malé betonové kostky s mosazným povrchem, o které můžete škobrtnout před Šaldovým divadlem, v ulici Na Okruhu, Husova, Bendlova i jinde. Na vrchu mají jméno konkrétního židovského obyvatele Liberce, který v daném místě žil či pracoval, než ho nacisté zavraždili v koncentračních táborech. Česky Kameny zmizelých, německy stolpersteiny. „Německy stolpen znamená klopýtnout. Každý, kdo o ně škobrtne a skloní se k nim, tak vlastně skládá pomyslnou poklonu všem obětem holocaustu,“ vysvětluje předseda Židovské obce v Liberci Michal Hron.

Kameny zmizelých židů.
Každé klopýtnutí připomene osud zmizelého

ZBYTEČNÁ OBAVA

Brzy má řadu libereckých stolpersteinů rozšířit dalších šest kamenů. Na radnici ale přišla žádost od obyvatel Zborovské ulice, že si kostky před svým domem nepřejí. „Ve Zborovské mají být dva kameny. Lidé se ale bojí, že by se před jejich domem mohli shromažďovat neonacisté, bojí se výtržností a ohrožení svého majetku,“ řekl náměstek primátora Jan Korytář.

Židovská obec vedla s obyvateli marnou debatu. „Vysvětlovali jsme jim, že se žádných útoků nebo ohrožení svého zdraví nemusí obávat. Kameny jsou uctěním památky lidí, kteří byli zavražděni, není to žádná provokace,“ řekl Hron. Židovská obec podle něj proto váhala, zda stolpersteiny do Zborovské vůbec položit.

Fügnerova. Terminál MHD Liberec. Ilustrační snímek.
Smlouva s Busline likviduje dopravní podnik

„Rozhodně jsme námitky těch obyvatel nebrali na lehkou váhu. Nakonec jsme se ale rozhodli, že se kameny položí. Nebude to ale přímo před vchodem do toho domu, kde dřív žila rodina Ledererových, ale na chodníku o kousek dál, zhruba ve středu toho domu,“ dodal Hron.

Stejně k tomu přistoupila i radnice. „Žádost o nepoložení kamenů jsme zamítli. Nemyslíme si, že by se tam kvůli tomu začali scházet neonacisté. Stolpersteiny jsou i jinde po Liberci a k žádným incidentům nedochází. Naopak je důležité si události, které vedly k vyvraždění milionů lidí včetně obyvatel Liberce, připomínat,“ řekla náměstkyně primátora Karolína Hrbková. Nové stolpersteiny se tak objeví v ulicích Liberce v příštím týdnu. Konkrétně půjde o tři kameny v Pražské, dva ve Zborovské a jeden v ulici Kozinova.