„Nové jsou kamenné schody a lavičky v lesním divadle a s nimi i kříž, zábradlí a otočný informační panel,“ řekl Václav Vacek, lesní správce z Frýdlantu v Čechách z podniku Lesy ČR a poradil, jak se na vyhlídku dostat: „Nejlépe z Hejnic od kostela Navštívení Panny Marie po silnici směrem na Ferdinandov. Po asi 400 metrech odbočíte vpravo na polní cestu mezi novostavby směrem k vrchu Na Chatkách.“

Hubertská jízda zahájila 3. listopadu Svatohubertské slavnosti v Hejnicích. Průvod městem vedl od Lesnické školy k bazilice Navštívení Panny Marie.
OBRAZEM: Hejnice vzdaly poctu Hubertovi

Z místa je krásný výhled na Hejnice s dominantou a kulturní památkou kostela. Dobře vidět jsou také Jizerské hory s nejvyšší horou Smrk, dále Paličník, Smědavská hora, Frýdlantské cimbuří a Ořešník. Místo bylo i dříve cílem výletů, v polovině minulého století dokonce s restaurací a lesním divadlem vybudovaným v letech 1913 až 1914.

Marek Řeháček.
Ke spisovatelskému orgasmu u mě asi nikdy nedojde, říká autor Marek Řeháček

Součástí dnešní vyhlídky je také otočný panel v podobě stromu s informacemi o místě, hejnickém kostele a s obrázky zvířat, se kterými se můžeme setkat v jizerskohorských lesích. Vyhlídku obnovily Lesy ČR za 300 000 korun. „Projekt jsme financovali z podnikového Programu 2020. Spolupracovali jsme se zástupci Města Hejnice, tamějších spolků i Římskokatolické farnosti Hejnice,“ dodal Ludvík Řičář, ředitel krajských Lesů ČR v Liberci.

Eva Jouklová