Loni přibyla v zákoně o silničním provozu důležitá povinnost použít na vozidle zimní pneumatiky za určitých podmínek v období od 1. listopadu do konce března. Málo kdo se orientuje v tom, jaké pneumatiky je nejlepší použít a jaká platí nepsaná pravidla odpovědného řidiče v souvislosti se zimní výbavou.

Začátkem listopadu, jak naznačují zkušenosti z loňského roku, ještě řada řidičů na zimní pneumatiky vůbec nemyslí a odvolává se stále na příznivé počasí.

„Chceme váhající řidiče popohnat a zároveň informovat o skutečnostech, kolem kterých panuje řada mýtů a omylů," říká k akci Martin Sepp, náměstek hejtmana pro dopravu. Prezentace na téma zimní výbava se budou konat vždy v pátek a v sobotu ve dnech 2. 3. 11. a v následujícím týdnu od 9. do 10. 11. v obchodním centru Nisa. V pátek od 16 do 20, v sobotu pak vždy od 13 do 19 hodin.

Do programu zahrnou také „školu poutání", tedy demonstraci správné pozice řidiče za volantem a k tomu navazující fungování zádržných a dalších podpůrných bezpečnostních systémů ve vozidle. Stačí totiž pár jednoduchých kroků k tomu, aby vše ve vozidle v případě nehody zafungovalo tak jak má a řidič a jeho posádka zůstali maximálně ochráněni.

Úseky v Libereckém kraji

II/294 - Rokytnice Rezek Vítkovice

II/286 - Vítkovice Dolní Mísečky Horní Mísečky

III/28620 - Jestřabí v Krkonoších Rezek

III/28624, 28626 - Dolní Štěpanice Benecko Mrklov

III/0143 - Buřany Františkov

III/29019 - H. Polubný Jizerka

III/29022 - J. Důl Hrabětice

III/2904 - Mníšek Raspenava

II/290 - Bílý Potok Smědava