Jan Macaj z Liberce patří k pravidelným účastníkům běžkařského závodu. Odjel už sedmnáct ročníků, lyžování patří mezi jeho vášně. Tentokrát ale není ještě jisté, zda se bude moci postavit na start a držet se stopy. „Ještě jsem se nepřihlásil, na podzim jsem váhal a čekal, jak se bude vyvíjet situace. Věřím, že to nakonec dopadne, uvolní se nějaká registrace a závod odjedu,“ řekl nadšenec do lyžování.

Jizerskou padesátku považuje za srdcovou a prestižní záležitost. „Pokud bude šance, účastním se jakékoliv podoby, se kterou organizátoři přijdou. Ale kdyby to byla jiná akce, tak do toho nejdu,“ zdůraznil Liberečan.

Vlk na Frýdlantsku.
V Jizerkách se usadili vlci. Na severu Čech vznikla dvě nová teritoria

Pro letošní ročník museli totiž organizátoři závodu po domluvě s ministerstvem zdravotnictví zastavit registrace, aktuálně je přihlášeno na sportovní událost před 5 000 účastníků a další už nepřibydou. „Už na podzim jsme upozorňovali, že kdo se přihlásí dřív, ten závod pojede. Tušili jsme, že situace spjatá s epidemií koronaviru se nevyvine dobře,“ řekl mluvčí Jizerské 50 Richard Valoušek s tím, že od veřejnosti nezaznamenali zatím žádné negativní reakce na své rozhodnutí. Hlavní závod na 50 km je naplánovaný na neděli 14. února.

Právě díky omezené kapacitě budou schopni sportovní událost uspořádat s dostatečnými hygienickými opatřeními, roušky a dezinfekce v zázemí budou samozřejmostí. Start a cíl budou odděleny a startovat se bude po vlnách. „Naším primárním cílem je pokračovat v tradici a závod uspořádat, byť v omezené podobě. Jsme tu pro lidi a chceme, aby si závod užili navzdory aktuální situaci,“ zdůraznil hlavní pořadatel Martin Koucký.

V pondělí 28. prosince proběhlo po třech letech slavnostní znovuotevření Severočeského muzea. Kvůli epidemii koronaviru se přesunulo do on-line prostoru.
FOTO, VIDEO: Opravené muzeum v Liberci ukázalo nový háv, střeží ho lvi

V případě zhoršující se situace a narůstu počtu nakažených by rádi získali výjimku alespoň pro elitní sportovce, kteří by odjeli závod bez diváků. Ti by ale o podívanou nepřišli díky přímému přenosu České televize. „Nedělní hlavní závod ČEZ Jizerské 50 na 50 km a páteční Benzina Sprint, určené profesionálním účastníkům mezinárodního seriálu Visma Ski Classics, jsou i nadále v původním programu,“ upřesnil Koucký.

„Jednání s ministerstvem budou pokračovat v polovině ledna. Po nich by mělo být definitivně jasné, jak bude letošní padesátka vypadat jak pro hobby, tak pro elitní běžce, ale také pro všechny fanoušky běžeckého lyžování,“ doplnil Valoušek.