„Letos jsme se ještě s nájezdy na borůvkové keře nesetkali, ale neukázněnost turistů očekáváme. Problémy s devastací keříků řešíme totiž každý rok, je to trvalý problém,“ řekl Deníku Jan Dolak, koordinátor stráže ochrany přírody při Správě CHKO Jizerské hory.

Zakázat vstup do lesa nemohou

Jizerské hory mají situaci oproti Krkonoším těžší v tom, že půdu nevlastní. „My nejsme vlastníkem lesních pozemků na území CHKO, a nemůžeme tak zakázat vstup do lesa. Máme ale strážce, kteří na pořádek dohlížejí především na území přírodních rezervací,“ vysvětlil Jan Dolak.

V těchto dnech strážci chráněné oblasti situaci monitorují a zaměřují se právě hlavně na sběrače borůvek. V Jizerských horách podle nich nejčastěji ničí přírodu při sběru lesních plodů turisté z Polska a také zdejší sociálně slabší spoluobčané.

Sbírají borůvky ve velkém množství pro další prodej. Lidé, kteří chtějí menší množství borůvek jen pro sebe, jsou podle správců neškodní. Velké skupiny lidí s hřebeny na borůvkové keře ale lesům výrazně škodí.

„Když potkáte sběrače borůvek, jak jde z lesa ověnčen dvěma dvacetilitrovými kbelíky a na zádech má padesátilitrový sud, tak vás jistě napadne, že to nemá pro vlastní potřebu. Naopak, na takovéto sběrače už přímo na parkovištích čekají překupníci, kteří od nich na místě borůvky vykoupí,“ popsal své zkušenosti Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů České republiky v Liberci.

Nejvyšší pokuta: 10 tisíc korun

Sběrači se svým chováním vystavují riziku postihu, který dle závažnosti prohřešku může dosáhnout výše několika tisíc korun. „Pokud strážce odhalí někoho, kdo porušuje pravidla, nešetrně trhá borůvky a keříky devastuje, může ho vyzvat, aby svého jednání zanechal, nebo mu může rovnou udělit pokutu,“ uvedl Jan Dolak.

Většina případů však končí domluvou, nejednou už ale na území Jizerských hor padla i pokuta. „Loni jsme udělili několik blokových pokut. Lidé mohou za nešetrný sběr zaplatit až deset tisíc korun,“ sdělil Jan Dolak.

Většina lidí strážce poslechne a devastování zanechá. Jsou ale i výjimky. „Minulý rok jsme tu měli i případ, kdy sběrač našeho strážce fyzicky napadl. Za to byl pravomocně odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ podotkl Jan Dolak.

Z borůvek vyrábějí barvivo

Neukáznění turisté se vydávají do lesů trhat borůvky každoročně. Letos je ale situace ještě horší než v minulých letech. Sběrači totiž přišli na nové využití plodů.

„Nájezdy takzvaných komerčních sběračů borůvek jsou každoročním problémem, a to nejenom v Krkonoších. Problém je to právě pro rozsah, počet takových sběračů, nebo spíše skupin sběračů, tak pro používání česáků – hřebenů. Letos se situace ještě zhoršila, protože podle našich zpráv sběrači začali borůvky prodávat dokonce na výrobu barviv, kde nevadí relativně vysoké příměsi zelené hmoty, natí a listí. Výsledkem je ještě větší devastace porostů,“ upozornil Jakub Kašpar, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Sběrači pohrdají přírodou

Poškozování keříků borůvky vadí z několika důvodů. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Tím se také snižuje potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. Při rychlosti, jakou sběrači sbírají, navíc dochází k otrhávání lístků brusnice borůvky, v krajním případě i vytrhávání celých keříků.

V důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území ničí sběrači lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. „Vyšlapávají přístupové stezičky, čímž ničí vegetaci. Vrcholem pohrdání okolní přírodou pak je množství odpadků, které na místě sběru někteří zanechají,“ říká tiskový mluvčí Lesů České republiky Radek Drahný.

V letošním roce pracovníci Lesů ČR společně se strážci Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a Policií ČR připravují řadu preventivních akcí s cílem zabránit sběračům borůvek v další devastaci Jizerských hor.