Když se Marcela Bátorová jednoho rána probudila, nic nenasvědčovalo tomu, že se stane pacientkou liberecké nemocnice. Když se jí začala motat hlava, přisoudila to nízkému tlaku a pokračovala ve vaření oběda. Jelikož se cítila mátožně, rozhodla se z toho vyspat. „Říkala jsem si, že to není tak hrozné, abych volala záchranku. Nechtěla jsem otravovat,“ popsala. V noci se to ovšem ještě zhoršilo, a tak vzbudila manžela a zavolali 155. „Vyšetření ukázala, že jsem prodělala cévní mozkovou příhodu. Na počátku mě tahle možnost ani nenapadla,“ dodala s tím, že se jí dostalo skvělé péče a postupně se vrací i k oblíbené józe.

Bátorová na vlastní kůži pocítila cévní mozkovou příhodu, která je po infarktu druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Ročně postihne kolem 30 tisíc pacientů. S věkem případů přibývá, postihuje však i dvacetileté či těhotné ženy. Při příležitosti Světového dne mrtvice, který připadá na 29. října, vyjela na liberecké koleje v úterý 26. října speciální osvětová tramvaj. Cestující se v ní mohli dozvědět, jak cévní mozková příhoda vypadá a jak se pozná. „I v dnešní době 70 % dotázaných neví, co si má pod tímto onemocněním představit. Velké úskalí spočívá také v tom, že oproti infarktu mrtvice nebolí, pacienti zpočátku nepociťují žádný diskomfort,“ sdělila vedoucí iktové jednotky v Krajské nemocnici Liberec (KNL) Zuzana Eichlová.

Nová inscenace Divadla F.X.Šaldy Blanche a Marie.
Lze spočítat atomovou váhu lásky? Curie – Skłodowská a Freud to zkouší v Liberci

Lékařka byla jednou z těch, která během jízdy šířila osvětu a oslovovala cestující. Jak sama zdůraznila, důležitou roli hraje v případě mrtvice čas. Pokud nemá neuron neboli mozková buňka živiny, odumírá po pěti minutách. „Čím rychleji se pacienti dostanou do nemocnice, tím větší mají šanci, že se jejich stav zlepší a odejdou domů v dobrém stavu,“ podotkla.

V liberecké nemocnici funguje komplexní cerebrovaskulární centrum. Zajišťuje nejen samotnou léčbu, ale k dispozici má i neurochirurga a radiologa, což je specialista přes intervenční výkony. „Je schopen pacientovi cévu opravit. Buď rovnou odoperovat, nebo skrz tříslo speciálním mechanismem tu sraženinu, která cévu ucpává, dostat z těla ven,“ doplnila vedoucí iktové jednotky.

Speciální tramvaj vypravil pro krajskou nemocnici Dopravní podnik měst Liberce a Jablonec nad Nisou (DPMLJ). Jezdila na lince číslo 3 mezi zastávkami Lidové sady – ZOO a Dolní Hanychov podle svého jízdního řádu. „Děláme tyto osvětové akce rádi. Kouzlo spočívá v tom, že nestojíme jen u terminálu, ale nabereme cestující přímo na zastávkách, dojedeme si pro ně,“ řekla mluvčí DPMLJ Martina Poršová s tím, že lidé se během těchto osvětových jízd vždy dozvědí něco nového.

Vilu si nechal postavit Eduard Fritsch v roce 1917 podle návrhu Rudolfa Bitzana. V roce 1921 ji koupil Emil Simon a v roce 1935 došlo k úpravám interiéru, které navrhl Josef Franz Lange z Raspenavy pro Carla Witta.
Hejnice budou mít novou památku. Zachrání vilu a získají prostor pro setkávání

Řízení tramvaje se ujal Jakub Erben, pro kterého to byla první akce podobného ražení. „Měl jsem trochu obavy, přece jenom je to jiný typ provozu, než jsem zvyklý,“ svěřil se mladý řidič, který to nakonec zvládl na jedničku.

Krajská nemocnice plánuje v pořádání obdobných akcí pokračovat. V září proběhly screeningové dny, které se zaměřovaly na rakovinu tlustého střeva. Svou činnost zahájila i Ambulance onkologické prevence. Cílem je nabídnout zájemcům o preventivní program souhrn vyšetření pod jednou střechou. „Během epidemie koronaviru jsme se naučili, že prevence a péče pacientů o vlastní zdraví je důležitá, a proto jsme začali dělat podobné akce. Preventivní péče je potřeba a chceme na ni klást důraz,“ uzavřel mluvčí KNL Václav Řičář.