Stejně jako se do hotelu Ještěd postupně vrací repliky původního vybavení, vrací se na místo činu i autoři ikonické stavby. Po designérovi Otakaru Binarovi, který už několik let spolupracuje se sdružením Ještěd 73 na obnově původního interiéru, se před dvěma lety vrátil do hotelu Jaroslav Drbohlav, který před 40 lety vyrobil kovanou mříž, která je umístěna ve vstupní chodbě hotelu. Letos se na vrchol Ještědu vrátila, teprve podruhé od dokončení stavby, Marie Rychlíková, která je spoluautorkou keramických kachlí, kterými je obložen interiér a točité schodiště hotelu.

Vrací se i původní autoři interiéru

„Ani nevím, jak jsme se k zakázce pracovat na výstavbě Ještědu dostaly. Hodně jsme v Praze spolupracovaly s architekty a pak nás asi někdo doporučil SIALu," vzpomínala včera Marie Rychlíková, která se keramice věnuje přes 30 let. „Když jsem tu byla poprvé, byli tu jenom zedníci a interiér byl úplně prázdný," vylíčila první návštěvu na Ještědě Rychlíková.

Keramické kachle jsou spolu se s skleněnými plastikami, tapisérii v hotelovém salonku a kovanou mříží uměleckými díly, které se staly součástí interiéru a postupně se z nich staly designérské ikony. „Hrozně se mi líbí snaha obnovit původní podobu interiéru hotelu, v dnešní době už se to nevidí tak často. Většinou se to raději zbourá a nahradí něčím novým," posteskla si Rychlíková.

Velký podíl na záchraně a obnově hotelového vybavení má sdružení Ještěd 73, kterému se postupně za přispění města, kraje, ale i jednotlivých dárců podařilo zrekonstruovat hotelový salónek, který byl veřejnosti předstven v roce 2013. Od loňského roku probíhá „resuscitace" přilehlého baru, do kterého se mají vrátit barové židličky a stolky podle původního návrhu designéra Binara.

„Původně jsem si myslela, že bude všechno hotové a zaplacené do konce roku 2014, ale to se nestalo. Finišuje se tedy až letos," řekla předsedkyně spolku Milena Lánská.

Veřejná sbírka pokračuje

První etapa stála 595 tisíc korun, na dokončení obnovy ale spolek potřebuje ještě dalších 328 tisíc korun. Pomoc už přislíbil Liberecký kraj, který má pro Ještěd v rozpočtu připraveno 100 000 korun. Veřejnost má možnost přispět prostřednictvím sbírky na Katalyzátoru, kde už se z cílové částky 130 000 korun podařilo nashromáždit téměř 83 000 korun. „Sbírka končí 26. března, pokud se cílovou částku nepodaří vybrat, peníze se vrátí dárcům," dodala Lánská.

Spolku se navíc podařilo opravit i ikonická závěsná křesílka ve tvaru vejce, která jsou umístěná v hotelové hale. Do sbírky se také vrátily koktejlové sklenice, které speciálně pro Ještěd navrhl akademický malíř Karel Wünsch. Limitovaný počet 50 kusů vznikl ve sklářském ateliéru Astera Glass v Novém Boru.

Návrat do 70. let, kdy byl Ještěd dokončen, ale nekončí ani letos. Podle Petra Šmause, provozovatele hotelu a restaurace, by se měla původní podoba vrátit i dvěma hotelových pokojům. „Zachován bude původní nábytek, třeba postele budou ale větší a místo původních jednolůžek navrhnul Binar praktičtější dvoulůžka. Mezi matracemi tak už nebudou nepříjemné spáry, na něž si hosté u původních postelí stěžovali," řekl Šmaus, který se finančně podílí na rekonstrukci. Do pokojů by se měly vrátit i autentické tapety a koberce. Hotovo by mohlo být už v dubu letošního roku.

Náklady budou stovky milionů

Kromě vnitřku hotelu se v budoucnosti chystá i rekonstrukce celé stavby, kterou plánuje uskutečnit majitel Ještědu, společnost České radiokomunikace. Ty koupily objekt v roce 2000 za 85 milionů korun. „Je schválený záměr obnovy památky a dalším krokem bude zpracování projektové dokumentace. Náklady na opravy se odhadují na desítky, spíše ale na stovky milionů korun," řekl finanční ředitel firmy Vít Vážan.