Sklizní ozimního ječmene začali zemědělci na Liberecku před pár dny letošní žně. Následovat bude řepka a ozimní pšenice. Kvůli teplé zimě a nedostatku srážek budou výnosy nižší.

„Loni byly rekordní výnosy a ve srovnání s tím není letošek žádná sláva. Projevilo se na nich květnové a červnové sucho," vysvětlil místopředseda Agrární komory pro Liberec a Jablonec nad Nisou Jiří Teplý. Z každého hektaru by mohli zemědělci získat 4 až 4,5 tuny zrn.

4,5tuny jsou očekávané výnosy pro letošní rok. Oproti minulému roku je to o třetinu méně. Celková čísla může ještě ovlivnit pšenice, která se bude sklízet nejdříve za týden. Na ni mohou mít vliv poslední deštivé dny, výnos ječmene už ale nezlepší.

Zatím se sekají ozimní ječmeny, na ostatní plodiny se zemědělci teprve chystají. O víkendu by se mohla začít sklízet řepka, jak zralost zrna ovlivnil nedávný déšť, se ještě uvidí. Stejně tak by se mohla změnit ještě celková čísla výnosů, ozimní ječmen, se kterým se začalo, je nejnáchylnější na vliv počasí. „U plodin, které se budou sklízet na začátku srpna, je ještě šance, že deště, které přišly, jim pomůžou," řekl Teplý.

Polí už neubývá

V současné době jsou posekané už dvě třetiny z 600 hektarů polí na Liberecku a Jablonecku. Počet osetých ploch se za posledních pět let nezměnil, od roku 1989 ale klesl rozsah až o čtvrtinu. Z polí se staly pastviny. Další pole spolkly průmyslové zóny, nákupní centra i obytné domy. „V posledních letech se zlepšil zákon na ochranu orné půdy, lidé spíše opravují staré domy nebo se vrací do centra. Půdy už neubývá, situace se ustálila," popsal Teplý.

Oproti době před pětadvaceti lety se změnila také skladba plodin. Dnes se pěstuje jednou tolik ekonomicky výhodnější řepky než dříve.

Škůdci a plísně

Letošní mírná zima nahrála také rzím travním, houbovým chorobám a škůdcům. „Dvě zimy za sebou jsme prakticky bez zimy. Minulý rok nebyla vůbec a letošní je velmi mírná. Pole nestihla pořádně promrznout. Na polích tak nechala houbová onemocnění velký vliv," uvedl místopředseda Agrární komory.

Radost nemají majitelé polí ani z kruhů v obilí, které se objevily o víkendu u Pulečného na Jablonecku. „Nemáme z toho žádnou radost. Ten kdo ty kruhy udělal tam zanechal škody a další způsobí lidé, kteří se na obrazce jdou podívat. Takhle může být poškozeno až půl hektaru pole. Čekáme až někoho policie chytne," sdělil Teplý.

Jitka Blehová