Hoteliér Lukáš Pytloun je dosud nejmladším držitelem titulu Živnostník roku. Ve svém oboru platí za jednoho z nejlepších. Ani on však nezůstane ušetřen dopadu plánované dvacetiprocentní sazby DPH, která ho staví před řadu překážek, s nimiž někteří jeho konkurenti dokonce už dnes zvažují holou existenci.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad, co představuje takovýto zásah v praxi?
„Nedávno jsme například otevřeli nový tříhvězdičkový hotel Janův důl. Cena je tři sta padesát korun na osobu a noc. Když odečtu těch přesně devatenáct procent, zůstane nám dvě stě osmdesát tři korun padesát. Praní prádla ložní soupravy stojí sto dvanáct. Čili, z jednoho lůžka mám v tuto chvíli sto padesát korun, a od toho se ještě odečítá úklid v částce sedmdesáti pěti korun. Spočítal jste si, co zbude?“

Bohužel. Napadá mě tedy, má vůbec ještě takovéto podnikání nějakou návratnost?
V naší branži byla během krize okolo deseti let, u velkých řetězců kolem dvanácti až čtrnácti. Já jsem si ji dnes spočítal na dvacet let. Pokud by se tento vývoj nezměnil, není vůbec vyloučeno, že bych třeba částečně ještě přestoupil i do jiného odvětví, abych se nemusel vystavovat zbytečným rizikům.

Podobně jako vaši kolegové z oboru i vy jste zmínil, že tyto poměry poškodí cestovní ruch. Jaká klientela na to podle vás doplatí nejvíce?
Rodiče s dětmi, kteří budou plošným zatížením rovněž zatíženi. A jsem přesvědčen, že pokud si budou moci vybrat na čem šetřit, pak to bude určitě dovolená. A protože zahraniční turisté do Liberce příliš nejezdí, vrátí se tato ztráta zpětně zase hoteliérům.

Jak byste tedy shrnul současný stav čistě osobně?
Masakr. Někdo si zřejmě vůbec neuvědomuje, kolik lidí zaměstnávají hoteliéři a jak by situace mohla dopadnout, kdyby museli podnikání ukončit. Je to vlastně horší případ než ekonomická krize.