Vyloženě jako “koníčka“ ale vyzkoušel i pěstování asi patnácti dalších druhů hub. „Před několika lety sklízel doma v květnu podzimní václavky,“ poznamenal hamrovský znalec hub Petr Hampl.

Ať žijí duchové
Začínají Železnobrodské divadelní hry, bude i pohádka

Tentokrát je to prý ale parádní „majstrštyk“. „Jedná se v naší lokalitě o ojedinělý úspěch, neboť houby shimeji nebyly vypěstovány z koupené sadby, ale skutečně složitou metodou vegetativního množení z plodnice nalezené v přírodě,“ vysvětluje Hampl. Pěstitel musel kulturu houby vyčistit, najít vhodný substrát, ve kterém najde podmínky pro další růst. „To vyžaduje spoustu času, trpělivosti a zkušeností s pěstováním exotických hub,“ dodává houbař.

Mykolog František Brabenec ze Smržovky pěstuje houby shimeji.Zdroj: Deník / Zbranek Petr

A co sám František Brabenec? Jen skromně pokrčil rameny a usmál se: „Víte, pokud člověk dělá něco jako koníček, věnuje se tomu jinak, než když je to jeho práce.“ Přátelé na něj ale prozradili, že je z tohoto úspěchu opravdu nadšen. Na jedné straně jde o pěstitelský úspěch, ale cíl byl jasný: připravit z nich chutný pokrm. Kuchyňsky je shimeji velmi jednoduše zpracovatelná, podle autora několika publikací o houbách v kuchyni dr. Aleše Víta ji stačí krátce orestovat na másle a mírně osolit: „Je skvělá, šťavnatá, křehká a velechutná.“