Zítra se rozhodne, zda předsednictvo a republiková rada strany SPOZ schválí krajský návrh o zařazení Jana Nezmara do čela kandidátky pro parlamentní volby v Libereckém kraji. Sám sportovní ředitel FC Slovan Liberec, ještě nedávno populární prvoligový fotbalista, si z toho nedělá těžkou hlavu. "Nikam se necpu. Ale kdyby to vyšlo, mohla by to pro mě být zajímavá zkušenost. Vstup do politiky bych bral jako test, jak dlouho může člověk zůstat sám sebou," říká šestatřicetiletý inženýr ekonomie, jeden z mála prvoligových fotbalistů s vysokoškolským vzděláním.

Když se vaše jméno objevilo v souvislosti s politikou, dost lidí to překvapilo. Jaký byl hlavní impuls, že jste se rozhodl kandidovat v parlamentních volbách?

Jako zřejmě každý člověk, který sleduje, co se v naší politice děje, nejsem s tím děním úplně spokojen. Ještě nedávno by mě ani nenapadlo, abych se tam angažoval. Když mě poprvé zástupci strany SPOZ oslovili, odmítl jsem. Ale pak jsem o tom přemýšlel a rozleželo se mi v hlavě, že by to nemusela být špatná zkušenost a že bych možná mohl i něčemu pomoct. Jestli něco současní politici dokázali, tak asi jen to, že znechutili politiku lidem. Možná to byl záměr, aby se tam nikdo nehlásil. Tak možná i proto jsem na to nakonec přistoupil. Jen podotýkám, že to umístění na kandidátce je zatím jen návrh, který sice liberecký krajský sněm jednomyslně schválil, ale definitivně o něm rozhodnou ve čtvrtek předsednictvo a republiková rada strany v Praze. Takže všechno, o čem se teď bavíme, je jen ve stadiu úvah a hypotéz.

- Váš život, to byl zatím jen sport. Těžko si představit, že se náhle přeorientujete a mohl by se z vás stát poslanec. Nebylo by vám líto opustit fotbalový svět?

Já bych určitě fotbal úplně neopustil. Sportovní management pro mě zůstane prioritou, ať to dopadne jak chce. Je jasné, že kdyby se hypoteticky stalo, že bych byl v parlamentu, musel bych na čas své fotbalové funkcionářské aktivity omezit.

- Strana práv občanů - Zemanovci je stranou spíše levicového zaměření. Koho jste vy v předchozích volbách volil, pokud to není tajemství?

Byl jsem vždy pravicový volič, to nezastírám. SPOZ považuji za stranu středu, ale tíhnoucí doleva. Já ale nejsem moc zastáncem toho, dělit politiku na pravicovou a levicovou. Lidi, a tedy i politiky, bych raději dělil na slušné a, diplomaticky řečeno, ty ostatní. I když je to možná naivní představa, věřím, že i politika se dá dělat slušně, ačkoli je teď hodně zdiskreditovaná. Strana SPOZ mi nabídla umístění na svou kandidátku s tím, že zůstanu nezávislý. Já ji přijal jako svobodný, nezávislý člověk. Upřímně řečeno, ne se vším, co mají ve volebním programu, souhlasím. Jakožto vystudovaný ekonom mám na některé věci odlišné názory a to nejen v oblasti makroekonomiky. Na druhou stranu, já jsem s tím zástupce strany seznámil a oni deklarovali, že jsou otevřenou stranou a své názory budu moci vyjádřit. Proto jdu na kandidátku jako nestraník. Věřím, že na základě debat, které jsem měl, budu mít pro prezentaci svých názorů prostor. Kdyby mě podobně jako SPOZ oslovila nějaká pravicová strana, reagoval bych asi stejně, tedy že bych přijal, ale s podmínkou, že zůstanu nezávislý. Kdyby mě oslovili komunisti, tak to bych samozřejmě odmítl.

- Politika je plná zákulisních pletich. Nemáte z toho strach?

Vlastně přesně nevím, čeho bych se měl bát. Sám jsem na to zvědavý, s politikou nemám žádné zkušenosti. Je možné, že tam narazím. Nikdy jsem si nepředstavoval, že do politiky budu angažovaný. Na druhou stranu člověk musí někdy ustoupit ze svých zásad pro dobro věci. Nevím, co mě tam čeká a pokud bych do politiky vstoupil, bral bych to jako test, jak dlouho tam člověk může zůstat sám sebou. Kdybych cítil, že nemám možnost své názory uplatnit, věřím, že bych to včas poznal a byl schopen včas vystoupit z vlaku. Osla ze sebe nehodlám dělat. Na druhou stranu si říkám, proč to nezkusit, nepodívat se, jaké to doopravdy je. Jestli opravdu tak špatné, jaké je to v povědomí lidí.

- Pár sportovců se už občas o politickou kariéru pokoušelo a dopadalo to různě. Třeba hokejista Jiří Šlégr a skokan na lyžích Pavel Ploc se stali poslanci, Ploc kandiduje znovu, Šlégr naopak položil mandát a vrátil se, podle svých slov, "do čistého světa sportu". Jsou tu i příklady fotbalistů, kteří pohořeli ve volbách - František Straka, Ladislav Maier, Milan Fukal. Jak vnímáte tyto své jakési "předchůdce"?

Myslím, že každý to měl rozjeté nějak jinak a způsob, jak dopadli, nezáležel jen na nich. Já chci zůstat i v politice jako osoba Jan Nezmar a stát si za svým. Ale přiznám se, že třeba Šlégrovi bych rád zavolal a na pár věcí se ho zeptal.

- Jste nejen v Liberci známou postavou a vkrádá se otázka, zda nejste podobně jako v případě některých umělců na kandidátce jen jakousi vějičkou na voliče. Tedy člověkem, kterého si dá příslušná strana na kandidátku na vysoké místo, a když je zvolen, přepustí ho stranickým kolegům, "profesionálním" politikům…

Ty případy znám. A můžu voličům deklarovat, že když tedy na té kandidátce budu, ještě tam nejsem, a kdyby by mi ty hlasy dali, tak jejich důvěru nezklamu a dotáhnu to do konce. Tedy až do parlamentu.

- A máte představu, co byste tam dělal?

Tak to samozřejmě jen mlhavou, musel bych se se vším seznámit, zjistit, jaké jsou možnosti. Nevím, co by to obnášelo, ale blízká by mi byla problematika sportu a školství. Uvědomuju si, jak je dneska těžké přimět děti sportovat. Hodně záleží na podmínkách, které jsme jim k tomu schopni vytvořit. A další věc, která mě zajím, je celková zadluženost země. Přeju si, aby se ji dařilo snižovat, aby naše děti nemusely v budoucnu splácet to, co se tady teď napáchá.

- Proslýchá se, že do politiky vás tlačí hlavní muž v pozadí sponzoringu fotbalového Slovanu Ludvík Karl. Můžete se k tomu vyjádřit?

Řeknu k tomu jen tolik, že na vedení Slovanu se moje případná kandidatura probírala a byla mi vřele doporučena. Kdo ví, kdybych se někam dostal, mohl by z toho mít nějaký prospěch i klub.

- A jak by to vypadalo s vaší prací? V případě, že byste byl poslancem, byste asi nestíhal současné kvantum činnosti ve funkci sportovního ředitele fotbalového klubu?

Samozřejmě by se moje činnost musela na čas redukovat. Ale my už se teď v klubu bavíme o tom, bez ohledu na mou kandidaturu, že management je potřeba posílit. No a kdybych se náhodou dostal do sněmovny, tak by se ta potřeba ještě zvýšila, do Slovanu by musel přijít další člověk zvenku.

- Pokud tedy republiková rada SPOZ vaši kandidaturu schválí, víte, co vás čeká? Převolební propaganda, veřejné diskuse, přijede Václav Moravec a podobně.

To si uvědomuji a nemám z toho strach. Já bych na diskusích prostě prezentoval své názory na to, čemu si myslím, že rozumím. Určitě se nebudu učit volební program strany zpaměti a pak ho papouškovat. Samozřejmě je spousta věcí, ve kterých bych se musel radit s odborníky. Žádný člověk, tedy ani politik, nemůže být kovaný ve všem. Takže k věcem, v kterých se nevyznám, bych se buď nevyjadřoval, nebo bych hledal radu u expertů.

- Je možné, že republiková rada SPOZ se nakonec zalekne možnosti mít v čele krajské kandidátky nestraníka a vaši pozici lídra neschválí. Zůstal byste i v takovém případě na kandidátce i na nižším místě?

Nad touhle otázkou se zatím nezamýšlím, ale zamyslel bych se. Uvidíme po čtvrtku.

JAN NEZMAR

sportovní ředitel FC Slovan Liberec, bývalý fotbalista

Narozen: 5. července 1977 v Opavě.
Fotbalová kariéra: Hlavnice, Dolní Benešov, Opava (1999-2000), Slovan Liberec (2000-2003), Slovácko (2003-2005), Ružomberok (2005-2007), znovu Slovan Liberec (2007-2012).
Největší úspěchy: 2 tituly mistra ČR se Slovanem Liberec (2002, 2012), 1 titul mistra Slovenska s Ružomberokem (2006), vítěz Slovenského poháru (2006), čtvrtfinále Poháru UEFA se Slovanem Liberec (2002), 59. člen Klubu ligových kanonýrů (fotbalistů, kteří nastříleli v historii v první lize 100 a více gólů).
Vzdělání: Vysoká škola báňská-ekonomická fakulta, inženýr ekonomie.
Manželka Vladimíra, děti Tereza (10 let), Jan (2 roky).
=