Musí tak zaplatit odškodné za pokutu ohledně zrušené zakázky na rekonstrukci Soukenného náměstí. Rozhodnutí padlo před sedmi lety v době, kdy Korytář na krátkou dobu stanul ve vedení města. Bývalý primátor a současný náměstek se tak ocitl v bizarní situaci, kdy je na straně obžalovaného i žalujícího. S rozsudkem nesouhlasí a považuje kauzu za nebezpečný precedens.

„Vnímám vynesený rozsudek jako špatný signál pro rozhodování politiků v podobně hraničních případech a věřím, že se mi v dalších jednání podaří tento rozsudek zvrátit," okomentoval náměstek. Podle soudce Vladimíra Maxy není Korytář jediným, kdo za rozhodnutí nese zodpovědnost.A tak i přesto, že peníze musí zaplatit on, může vymáhat po ostatních členech tehdejší rady města poměrnou částku.

Čtěte také: Probudila v sobě šelmu. Pro Bílé Tygry teď řve i hraje

Rekonstrukci Soukenného náměstí za 18 milionů korun vysoutěžila stavební firma Syner ještě za vedení primátora Jiřího Kittnera. Po překvapivém vítězství Změny pro Liberec v komunálních volbách však nová rada města vyhodnotila zakázku jako zbytečnou a novopečený primátor ji odmítl podepsat. „Předchozí vedení zakázku vypsalo, i když na ni v rozpočtu nemělo peníze. Kvůli špatné finanční situaci města jsme se jí proto rozhodli zrušit," vysvětlil Korytář.

Firma Syner se proti rozhodnutí města odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který uznal, že ke zrušení došlo bez řádného důvodu, a vyměřil městu pokutu sto tisíc a dalších třicet tisíc za náklady na řízení. Odškodné začalo město po svém náměstkovi vymáhat před čtyřmi lety. Iniciátorem byla protikorupční organizace Oživení. Jak už se dříve vyjádřil zastupitel Jiří Šolc, neměla radnice tehdy na vybranou. Pokud by nevymáhali peníze po Korytářovi, zažalovala by organizace město.

Rekonstrukci náměstí nakonec schválilo následující vedení Liberce v čele s Martinou Rosenbergovou. „Jedním z důsledků tohoto kroku bylo i vracení evropských dotací, protože město nemělo peníze na kofinancování 15% podílu," připomněl Korytář.

Jak se za pár let ukázalo, zakázka na opravu Soukenného náměstí nebyla příliš šťastná ani pro samotnou stavební firmu. Reklamaci na uvolněnou a drolící se dlažbu sice neuznala, náměstí ale na vlastní náklady předláždila.

O co jdeSpor se týká zakázky na rekonstrukci Soukenného náměstí za bezmála 18 milionů korun, kterou zrušilo vedení radnice v čele s Korytářem v prosinci 2010. Vítězná firma Syner se proti tomu odvolala a ÚOHS jejím námitkám vyhověl. Město muselo zaplatit pokutu 100.000 Kč a dalších 30.000 Kč za náklady řízení. Škodu začalo vymáhat město až před čtyřmi lety na základě podnětu od protikorupční organizace Oživení. Smírčí návrh radnice na zaplacení 90.000 korun Korytář odmítl, proto město soudně vymáhá celou částku