„Jde o soutěž ve vaření marmelády a podle dostupných informací i největší svého druhu v České republice," říká starosta Kunratic na Frýdlantsku Milan Götz.

Loňského ročníku se zúčastnilo 70 soutěžících se 152 soutěžními vzorky. „Takový zájem nás velmi potěšil a doufáme, že se nám letos podaří prolomit hranici stovky soutěžících. Proto vyzýváme všechny, kteří dokáží uvařit marmeládu z netradičních, ale i z klasických surovin, aby v sobě probudili soutěživého ducha a nebáli se přihlásit svůj výrobek do soutěže," dodal Götz. Porota pak bude posuzovat chuť, barvu, konzistenci a vůni přihlášené marmelády. Finále proběhne v listopadu. Historie zpracování ovoce je s Kunraticemi pevně spjata, obec se tak soutěží snaží navázat na dávnou tradici. Podrobnosti získáte na webu www.jamparada.cz

Úspěšný export

V roce 1880 založil v Kunraticích Carl Christian Leubner lisovnu ovoce a ovocných vín, která začala velmi dobře prosperovat. Jeho syn Heinrich pokračoval v rozvoji, vybudoval 5 lisů na ovoce poháněných parními stroji a používal vakuové kádě na výrobu džemů. Firma Leubners Sohn Erste Nordböhmische Obst und Beerenkelterrei byla natolik významná, že si prosadila i změnu trasy lokální úzkokolejky „Heřmaničky", aby vedla kolem továrny a mohl se tak urychlit export výrobků. Ovocné šťávy i marmelády se úspěšně vyvážely po po celém území Rakousko-Uherska, ale i do Paříže.

Po II. světové válce odešla část rodiny do USA, část skončila v odsunu do Německa. Továrna se stala součástí JZD a postupně chátrala. Nyní jsou patrné už jen trosky budov u křižovatky hlavní silnice z Frýdlantu do Bogatyni a odbočky do Dětřichova.