A zase zněly budovatelské písně a opět hřměly projevy komunistických pohlavárů. Z propadliště dějin se dokonce vrátil někdejší první tajemník ÚV KSČ a prezident republiky Gustáv Husák. Naštěstí jen na jeden den a jen pro legraci.

Na Pláních pod Ještědem totiž opět pořádali recesistický 1. máj. Nechyběly na něm alegorické vozy, prvomájový průvod nadšených budovatelů socialismu a úderná hesla.

Lidi se smáli tomu, v čem dřív žili

Zasmát se tomu, v čem jsme museli žít bezmála čtyřicet let, přišlo na Pláně přibližně pět set lidí.

„Donedávna jsem měl plnou hlavu podnikání. Teď si dopřávám také trochu světských radostí. Proto jsem přišel. Bavím se výborně. Je fajn, že dnes se Husákům a Jakešům už jenom smějeme," podotkl známý tvůrce libereckého Centra Babylon Miloš Vajner.

Hlavní program probíhal na improvizovaném pódiu, kde moderátor v policejní uniformě například přivolal ze záhrobí i V. I. Lenina.

Toho skutečně přivezli v rakvi v šedém obleku, v jedné ruce kytici rudých karafiátů a ve druhé mikrofon. Do něj přednesl jeden ze svých projevů, a samozřejmě, že v ruštině.

Na pódiu ožil díky gumové masce také třeba i poslední tuzemský komunistický vůdce před Listopadem Milouš Jakeš. Zazněla zde část jeho slavného projevu, autenticky pouštěného ze záznamu o tom, kolik umělci berou a že žádnej z nás nemá tolik jako oni, včetně milé holky Hanky Zagorové.

„Je to tady skvělé, přijedeme i příští rok," podotkla za rodinu Jana Stejskalová z Liberce.