Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.

24.12.2014
SDÍLEJ:

Dům vína Chateu Lednice v Jablonci - someliér Petr Krejčík a spolumajitelka Marcela Žďárská.Foto: Archiv Domu vína

„Jako slavnostní aperitiv, který předchází například štědrovečerní večeři, je vhodné šumivé víno nebo slámové víno. Smažený řízek z kapra s bramborovým salátem nejlépe doplní bílé víno, plné, suché až polosuché v kvalitě pozdního sběru jako je například Rulandské šedé, Sylvánské zelené nebo Chardonnay," vysvětluje sommeliér Petr Krejčík z Vinařství Chateau Lednice.

K rybě je vhodné bílé kořenitější víno

Kdo se chystá letos servírovat pstruha nebo kapra na přírodno měl by podle Krejčíka zvolit bílé víno, spíše kořenitějšího charakteru Rulandské bílé, pozdní sběr suché nebo Veltlínské zelené, pozdní sběr, opět suché, polosuché.

„Ke kuřecímu masu je nevhodnější mírně aromatické bílé víno, třeba Mladé Müller Thurgau. Středomořskou kuchyni doplňuje krásně Rulandské modré klaret, Svatovavřinecké rosé a asijská kuchyně se dobře doplňuje se Sauvignon," radí Krejčík.

Na Boží hod vánoční řada lidí připravuje husu nebo kachnu, ke které se většinou pije červené víno. To se hodí i k vepřovému řízku.

„Vhodné je mladší, plnější, například Modrý Portugal, nebo bílé výraznější, třeba Sylvánské zelené. Chlebíčky a jídlo ze studených obložených mís je nejlepší doplnit bílým, harmonickým vínem se svěží kyselinkou," vysvětluje Krejčík.

Víno se dá pít i k cukroví

Během vánočních svátků se servíruje nejen slané ale i sladké. Podle Petra Krejčíka, sommeliéra z Vinařství Chateau Lednice lze kombinovat s dobrým i kvalitním vínem sladké pečivo jako například závin a světlé cukroví, ke kterému je nejlepší polosladké a sladké Rulandské šedé nebo polosladký Tramín červený.

„K ovocným salátům se hodí Rulandské modré nebo Svatovavřinecké rosé. K oříškům jde nejlépe suché až polosuché Chardonnay a k sorbetům a zmrzlinám jsou nejvhodnější sekty, ať už je to bílý, rosé, brut nebo demi," vysvětluje Krejčík a doplňuje vánoční jídelníček o další tipy na vhodná vína.

Autor: Petr Vodseďálek

24.12.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kamil Střihavka.

Týden s Tulipanem připravil koncerty Střihavky i Peckové

Ilustrační foto.
AUTOMIX.CZ
3

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Uran čeká rozsáhlý průzkum. Ukáže, kolik rekonstrukce může stát

Liberec – Průzkum má zjistit stav nosných konstrukcí i výskyt azbestu.

Vratislavický pivovar bodovalv soutěži se Svatopavelským

Vratislavice nad Nisou – Svatopavelské pivo z produkce vratislavického pivovaru zvítězilo v degustační soutěži Pivní speciál 201.

Badmintonisté Liberce v 1. celostátní lize jednou vyhráli

Liberec - Družstvo Badmintonového klubu Technické univerzity v Liberci sehrálo v Praze úvodní kolo 1. celostátní ligy smíšených družstev s TJ Astra ZM Praha A a TJ Sokol Křemže.

ANKETA: Měla by existovat možnost posílat část sociálního pojištění na rodiče?

Liberecký kraj - Dvacet zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím devíti stran v Libereckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení