Nejdřív to rada města zamítla, pak podpořila, ale ze zastupitelstva byl bod stažen. Řeč je o strategické změně územního plánu, která má řešit osud volnočasového EKOParku za Sokolovskou ulicí. Celý EKOPark je totiž podle stávajícího územního plánu v nezastavitelné ploše. „Pokud by změna plánu neprošla, nebylo by možné EKOPark v jeho současné podobě provozovat a některé vybudované objekty by se musely odstranit," uvedl majitel parku Jaroslav Šťastný. Stejně tak tu teď není možné postavit splachovací WC, stánek s občerstvením, udělat rozvody vody, elektřiny, napojení na odpady a další věci, které jsou pro další rozvoj parku potřebné. Nový termín pro jednání na zastupitelstvu je 15. prosince. „Bude to pro nás Den D, kdy se rozhodne o našem osudu," uvedla projektová manažerka EKOParku Michaela Pompová.

EKOPARK I SLOVAN

Strategická změna se přitom nemá týkat jen samotného EKOParku, ale celé přilehlé lokality. „Problémů je tam hodně a je nutné je řešit komplexně, nejenom EKOPark. Jde o otázku parkování, střetu cyklodopravy a automobilové dopravy, přístupu ke hřišti FC Slovan, že už to vyžaduje změnu územního plánu," uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Jedním z problémů je právě i cyklostezka Odra-Nisa, která se musí při každém zápasu Slovanu uzavírat. V návrhu je proto i přeložení cyklostezky na druhý břeh Nisy, stejně jako zřízení parkoviště, včetně místa pro odstavení autobusů, které přijedou s fotbalovými fanoušky. EKOPark už nechal na vlastní náklady zpracovat územní studii, která celou lokalitu řeší jak z pohledu Slovanu, dopravní policie i EKOParku. Návrh navíc počítá jen s 6% zastavitelností celého území tak, aby mohlo vzniknout jen potřebné zázemí pro EKOPark, a ne živelná zástavba u nedalekých rodinných domů.

„Po té, co jsem našim fanouškům sdělil, že budoucnost EKOParku je nahnutá, se zvedla obrovská vlna emocí. Lidé chtěli vyjít do ulic, sepisovat petici, nabízeli, že zorganizují happening. Musel jsem tuto vlnu emocí zastavit, aby nedošlo k něčemu, co bych si nepřál. EKOPark je tady pro radost všem, nepřeji si, aby plodil zlou krev," dodal Šťastný.