Obec na Turnovsku, která se proslavila pěstováním jablek. Vyšlechtěny tu byly například odrůdy Šampion, Rubín a Bohemia. A už několik let se tu koná výstava, která představí návštěvníkům obce, honosící se mimochodem titulem Vesnice roku, práci zdejších lidí ovocnářů, pěstitelů, ale i myslivců, zahrádkářů či včelařů.Právě dnes tu totiž začíná 14. ročník Svátku jablka. A potrvá až do neděle.
Že znáte jen Goldeny? Chyba
Do pozdních hodin včera pěstitelé aranžovali své výpěstky. Zejména hrušky a jablka. „Vidět tu můžete nové i starší odrůdy, které v supermarketech rozhodně nenajdete," přiblížil hlavní organizátor a starosta obce Karel Bičík.
„Odběratelé chtějí stále nové odrůdy. Je to jako u aut, také požadují stále nové modely. Jenže zapomínají, že taková jabloň roste třicet let," přiblížil místní pěstitel Josef Thoř. To, že ale většinu z nich v supermarketech stejně nenaleznete, je věc jiná. „Připadá mi, že tam nemají odborníky, jen zaměstnance, kterým je jedno, co lidem nabídnou. Druhá věc je, že chtějí hlavně tvrdé druhy, které dlouho vydrží. To, že si na nich nepochutnáte, je bohužel nezajímá," dodal.
Místní pěstitelé tak řeší odbyt dvěma způsoby. Založili odbytové družstvo, které má přeci jen větší šanci dostat se do obchodních sítí než jednotlivci, a hlavně přímým prodejem v Pěnčíně, Svijanském Újezdě, Lažanech a okolí. Většinou nonstop. Cena se pohybuje od 8 do 17 korun za kilo.
„Lidé by už měli konečně pochopit, že na českém jablku, na českém venkově, všechno stojí, a že by měli podpořit místní producenty," říká za všechny organizátory a nadšence z obce i okolí starosta Karel Bičík. I to je cílem výstavy.
Kromě ovoce a zeleniny na ní můžete obdivovat i produkty místních uzenářů a pekařů, myslivecké trofeje a svůj koutek tu budou mít i včelaři ze ZO Sychrov. Ti zvou dokonce na sobotní přednášku. Kromě nejrůznějšího náčiní si tu hlavně děti mohou prohlížet i živé včely. „Na vlastní oči uvidí, jak vypadá taková královna či dělnice," přiblížil starosta Bičík
Doprovodnou akci tvoří s expozice okrasného ptactva. Obdivovat můžete i aranžmá a suché vazby. A jako bonbonek vás čeká ochutnávka lažanských moštů a nedělní produkce cimbálovky Dušana Kotlára od 14.00 hodin.
Český venkov produkuje nejlacinější ovoce
Jak se žije českým ovocnářům v roce 2012? Co všechno ovlivňuje úrodu, ale především cenu? To všechno jsou otázky proJosefa Thoře. Člověka, který se pěstitelstvím jabloní zabývá celý život a za svou odrůdu šťavnaté a křehké Bohemie získal dokonce jakousi Thálii mezi ovocnáři Křišťálové jablko.
Jak tedy hodnotíte letošní úrodu?
Jako slušnou, i přesto, že na jaře zhruba čtvrtina pomrzla. Loni to bylo horší. Pomrzlo přes 80. procent.
Odrazí se tna ceně?
Ceny držíme už několik let na stejné hladině, laciněji to už při vynaložených nákladech nejde.
Spousta lidí si myslí, že jablko prostě vyroste…jak vysoké jsou náklady na jeden kilogram a co se v nich odráží?
Pohybují se zhruba od 5,50 do 6 korun na jeden kilogram. Zahrnují nejen náklady na samotnou sklizeň, ale i na uskladnění, chlazení, hnojení. Například jen jedna plastová bedna přijde na dva a půl tisíce. Tohle všechno si málokdo uvědomí. A přitom máme stále to nejlacinější ovoce v Evropě.
Dalším druhem, který z českých obchodů téměř vymizel, jsou hrušky. Ty už tu nikdo nepěstuje?
Tady přímo není oblast, kde by se hrušním příliš dařilo. Navíc jsou mnohem náročnější na pěstování a méně odolné vůči škůdcům.
Když jsme se v úvodu bavili, jaká byla sezóny, mluvil jste o slunném a vlhkém podzimu, až jsem měla pocit, jako bych mluvila s vinařem. To u jablek tolik záleží na podmínkách?
Dokonce víc než u vína. Samozřejmě, že když je na podzim hodně sluníčka, ovoce správně vyzraje, má dost cukru, je sladké a proto dobré. Ale u jablek navíc hraje roli i vzhled! Vinař namačká hrozny do sudu a udělá z nich dobré víno, ale u jablek záleží především na tom, jak pěkně jsou vybarvená.
Jablko Rubín, to je odrůda desetiletí
Odrůdou desetiletí, oblíbenou mezi sadaři, obchodníky, ale především zákazníky, je odrůda Rubín. Právě ta vznikla nedaleko Pěnčína, ve Střížovicích u Turnova. Na jaře roku 1947 vysadil klempíř Otto Louda, ovocnář-amatér, později pracovník pokusné stanice Ústavu experimentální botaniky České akademie, první ha jabloní, kde postupně soustředil přes 120 odrůd vhodných pro oblast Turnovska. Od počátku 50. let se pokoušel křížením vyšlechtit nové odrůdy. V roce 1969 se mu podařilo křížením odrůd Lord Lambourne a známé Golden Delicious vypěstovat nový druh. Měl zelenožluté, až oranžově žluté plody s červeným líčkem, s křehkou, šťavnatou, sladce navinulou chutí. Odrůda Rubín byla na světě.
Než ale vešel ve známost mezi pěstiteli, uplynulo mnoho let. V roce 1983 byl Rubín zapsán do Listiny povolených odrůd.
Původní první strom odrůdy roste ve Střížovicích dál a plodí stále krásné ovoce. Od r. 1969, kdy dal první dva kg plodů, se z něj celkem sklidilo neuvěřitelných 5 715 kg. Odrůda Rubín se dnes, včetně svých červených mutací, pěstuje v ČR na výměře 520 ha a tvoří tak 6 % celkové výměry intenzivních výsadeb jabloní.
Jedním z nejznámějších mutací jablka Rubín je jablko Bohemia. Je oblíbené pro svou sladkost a šťavnatost a patří k raně podzimním druhům, které vydrží zhruba do Vánoc.
Zdroj: www.webzahrada.cz