Červenozelené logo rakouského řetězce Interspar se od příští středy stane minulostí. Nahradí ho žlutomodrá značka holandského Albertu. „Liberecký Interspar bude pro zákazníky otevřen v nové podobě hypermarket Albert příští středu, 28. ledna 2015," potvrdila mluvčí řetězce Dagmar Krausová.

Do neděle bude ještě prodejna otevřena, proměna nastane hned zkraje týdne. „Prodejna bude pro zákazníky uzavřena pouze dva dny, v pondělí a úterý, tedy 26. a 27. ledna 2015," dodala mluvčí a prozradila, že před uzavřením probíhá výprodej zejména nepotravinového zboží. „Slevy dosahují výše až 50 procent, přiblížila.

Nové tržiště

Podle Krausové čeká zákazníky v nové prodejně změna uspořádání některých úseků. „Velkou změnou prošlo oddělení ovoce a zeleniny, které je nyní uspořádáno ve stylu skutečného tržiště. Zákazníci tu najdou nejen produkty vypěstované lokálními českými farmáři, ale také exotické plody," popisuje Krausová zřejmě největší odlišnost. Slibuje, že i ovoce a zelenina bude po otevření až s třicetiprocentní slevou.

Z regionální produkce bude kromě ovoce a zeleniny nabízet Albert také mléčné výrobky. „Na spolupráci s regionálními dodavateli klademe velký důraz," dodává mluvčí.

Hostesky, kuchařky, ochutnávky

První den otevření budou provázet nejen hostesky, ale nová prodejna bude lákat zákazníky také na ochutnávku a nebo třeba kuchařku, podmíněnou nákupem nad tři sta korun.

Nový majitel slibuje, že cílem fúze obou značek je zachování toho nejlepšího z obou. „Například úsek lahůdek a masa zůstává prakticky beze změny. Oddělení pečiva denně nabídne vlastní čerstvé pekařské výrobky doplněné o oblíbené produkty také od regionálního dodavatele," popisuje mluvčí.

„Jsem na to docela zvědavá, právě s nabídkou masa jsem v Intersparu nebyla vůbec spokojená. Často bylo špatně nakrájené," reaguje jedna ze zákaznic, která má prodejnu z nedalekých Ruprechtic při cestě do práce. „Docela mě mrzela i otvírací doba, když jedete do práce na osmou, rohlík si tam nekoupíte," dodává mladá žena.

I tady nastane změna k lepšímu. „Hypermarket Albert bude otevřen každý den od 7 do 22 hodin," říká mluvčí a dodává, že zákazníci budou moci uplatnit papírové poukázky Interspar i v nové prodejně až do konce jejich platnosti.

Skončilo už šest řetězců

Rakouský řetězec Intespar končí v České republice po 20 letech. Není ale jediný. Kvůli ztrátám a silné konkurenci už český trh opustily značky Carrefour, Plus, Edeka či prodejny Delvita. Jako první uzavřel své prodejny v ČR Julius Meinl.

INTERSPAR v Liberci u bazénu končí. Prodejna se otevře jako Albert.

O českého zákazníka se tak v budoucnu budou ucházet kromě nadnárodního Aholdu dalších pět řetězců. Německý Kaufland, Lidl a Globus, který ovšem nepatří k žádnému nadnárodnímu řetězci, ale je rodinnou firmou, Penny a britský řetězec Tesco. To podle viceprezidenta Svazu obchodu ČR Zdeňka Juračky představuje stále velmi silné konkurenční řešení, na kterém vydělá samotný zákazník.

„I když Albert získal nákupem Intersparu něco přes 10 procent českého trhu, stále není dominantním hráčem, protože ostatní dosahují také přibližně deseti procent. To je pro konkurenci velmi zdravé," říká Juračka. Podle něj ale současné rozložení sil zdaleka nemusí být konečná. Na trh může vstoupit další hráč nebo dojít k další fúzi.