"Zdroj znečištění se nepodařilo zjistit a taktéž není jasné, co ryby zahubilo," řekla Sibřinová.

Rybáři se původně domnívali, že ryby uhynuly v důsledku poruchy na zařízení čistírny odpadních vod. Inspektoři ale nic takového nezjistili a důrazně to popřel i provozovatel čistírny, Severočeské vodovody a kanalizace. "Zaznamenali jsme drobnou poruchu strojního zařízení, která by ale nezpůsobila, že by odpadní voda vycházející z čistírny neodpovídala limitům," uvedla už dříve mluvčí firmy Iveta Kardianová.

Předsedu libereckého rybářského svazu Miloslava Trejbala výsledek šetření inspekce nepřekvapil. "K úhynům ryb na Nise dochází několikrát do roka, viníka se nikdy nepodařilo zjistit," konstatoval. Jedním z důvodů podle něj je to, že otravu obvykle zjistí rybáři až v době, kdy už škodlivina odtekla. "Když to někdo vypustí v noci, tak se na to nepřijde," poznamenal Trejbal.

V minulosti byla na Nise u Liberce zřejmě nejrozsáhlejší otrava z června 2005, kdy v úseku dlouhém zhruba osm kilometrů nezůstaly žádné ryby. Neznámá chemikálie zabila několik set kilogramů pstruhů a sivenů.

Celkovou váhu ryb uhynulých letos na konci srpna rybáři odhadují na desítky kilogramů, škoda je bezmála 31.000 korun. Podle Trejbala zvažují, zda má smysl v příštích letech řeku v Liberci a jeho okolí znovu zarybňovat. "Týden po srpnovém úhynu jsme v Nise museli řešit další otravu," upozornil. Přesto před několika týdny rybáři do úseku za čistírnou odpadních vod částečně navrátili život. "Vysadili jsme tam 80 asi třiceticentimetrových lipanů," dodal Trejbal.