„Největší podíl mezi kontrolovanými zařízeními standardně zaujímají stravovací služby, u nichž je nejvyšší míra rizika z hlediska epidemiologického,“ přiblížila Zuzana Balašová, mluvčí KHS LK.

V některých kontrolovaných zařízeních se pracovníci hygieny setkali s nedostatky, jako například překračování doby spotřeby či minimální trvanlivosti. „Mezi další nejčastější závady ve stravovacích zařízeních patřilo také nedodržování chladícího/teplotního řetězce při přípravě a skladování potravin nebo dodatečné zmrazování potravin,“ dodala Zuzana Balašová s tím, že pracovníci hygieny za tyto nedostatky v Libereckém kraji uložili celkem osm pokut v celkové výši 11 500 korun. „Sedm z osmi pokut bylo uloženo právě ve stravovacích zařízeních,“ doplnila Zuzana Balašová.

Dále se pracovníci KHS LK v prvním čtvrtletí zaměřili také na měření osvětlení v mateřských školách. „Z vybraných čtyř měly všechny nevyhovující výsledek. Je tedy potřeba osvětlení upravit,“ upřesnila Zuzana Balašová s tím, že šlo o intenzitu osvětlení, které musí splňovat určité požadavky legislativy. Podle ní šlo o jednu mateřskou školu v Liberci, jednu v České Lípě a dvě v Semilech.

Během prvního čtvrtletí letošního roku pracovníci hygieny zkontrolovali téměř dvě stovky zařízení. Celkem se jednalo o pětadevadesát stravovacích zařízení, dvaašedesát škol, třiadvacet školských zařízení a devět zotavovacích akcí a škol v přírodě.