Tak dopadly letošní kontroly provedené pracovníky Krajské hygienické stanice Libereckého kraje od června do konce září.

„Výsledky letošních kontrol se nedají srovnat s loňským rokem, protože tento rok nám přálo počasí, a my jsme kontroly prodloužili až do konce září. Tudíž jsme tento rok navštívili více provozoven,“ řekla mluvčí hygienické stanice Zuzana Balašová. „Letos jsme zkontrolovali 286 provozoven, vloni 170. Minulý rok jsme udělili 31 pokut, tento rok o jednu víc, ale vloni byly pokuty vyšší,“ doplnila mluvčí.

V kraji rozdali hygienici pokuty v celkové výši 97 500 korun. Současně nařídili jedenácti šéfům rychlého občerstvení likvidaci zjevně závadných pokrmů, dalším šesti sanitaci, jednomu uzavření prodejny a třemi pozastavení výkonu činnosti. Nejvyšší pokutu ve výši 8 tisíc korun udělili provozovně na Českolipsku.

„Zaměřili jsme se na rychlé občerstvení především v rekreačních oblastech, na stánky, bufety, cukrárny i restaurace. Nešlo jen o místa s koupáním, ale také o hrady a zámky,“ upřesnila Zuzana Balašová. „Sankci můžeme uložit až do výše 2 miliony korun. My ale při určování výše pokuty bereme v úvahu možnou míru poškození zdraví rekreantů, pokud by například závadnou potravinu snědlo více lidí,“ dodala.

Mezi nejčastější prohřešky provozovatelů patří například nevhodné skladovací podmínky potravin nebo křížení pracovních postupů, což konkrétně znamená třeba to, že personál na stejném prkénku, kde krájel syrové maso, posléze krájí pečivo. Tak může dojít ke kontaminaci surovin bakteriemi, které tam nemají co dělat.