Hygiena letos neeviduje žádný výskyt hromadného onemocnění, které by souviselo právě s prodejem točené zmrzliny.
„U všech nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdila přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny. Jedná se zejména o nedostatečnou sanitaci zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní, případně též nedostatečnou osobní hygienu pracovníka při výrobě zmrzliny, jako je mytí rukou nebo čistý pracovní oděv,“ vysvětlila zástupkyně ředitele odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS LK Alena Patková.
Dodala že v žádném z vyšetřovaných vzorků nebyla zjištěna přítomnost patogenních organismů například Salmonella species či Listeria monocytogenes, které by mohly mít za následek závažné ohrožení zdraví. Patogenní mikroorganismy vyvolávají onemocnění mnohdy i s těžkým a závažným průběhem.