„Stavebně technický stav provozovny, kterou jsme uzavřeli byl mimo jiné vzhledem k přítomné plísni a vlhkosti naprosto nevyhovující, technologické vybavení bylo na kraji životnosti, zařízení a předměty přicházející do styku s potravinami byly znečištěné,” uvedla Alena Patková, která je pověřená řízením odboru hygieny výživy předmětů běžného užívání.

V mrazícím zařízení i ve skladu našli hygienici podle Patkové prošlé i neoznačené potraviny, společně byly skladovány vzájemně neslučitelné potraviny, u kterých důvodně hrozilo riziko kontaminace. “Stav restaurace byl natolik závažný, že konzumace pokrmů zde připravených mohla způsobit ohrožení zdraví strávníků,“ vysvětlila.

„V současné době je provozovna znovu otevřená. Provozovatel v souladu s legislativou oznámil odstranění nedostatků. V rámci následné kontroly jsme se přesvědčili, že provozovna je kompletně zrekonstruovaná a vybavená novým technologickým zařízením,“ doplnila hygienička.

Špinavé stroje na zmrzlinu plné bakterií 

Při dalších kontrolách odhalila laboratoř čtyři vzorky zmrzliny, které obsahovali bakterie z čeledi Enterobacteriaceae. “Jsou indikátorem nedostatečné provozní hygieny, zejména jde o nedostatečnou očistu zmrzlinového stroje, pracovních ploch a provozního náčiní,” vysvětlila tisková mluvčí KHS LK Zuzana Balašová.

Kontroly se nevyhnuly ani stánkařům. „Uvedené měsíce jsou obdobím, kdy se kromě běžné kontrolní činnosti pravidelně zaměřujeme na poskytování stravovacích služeb na akcích typu městských slavností, poutí či jarmarků a s nastupujícím létem a s ním spojeným teplým počasím věnujeme pozornost sezónním provozovnám zejména stánkům v rekreačních oblastech, oblastech navštěvovaných turisty u vodních ploch či na festivalech,” popsala Patková.

Stánky vzhledem k omezenému prostoru podle jejích slov představují riziko z hlediska správného uspořádání a vybavení a skladování potravin. „Klíčem k prevenci možných problémů vznikajících z nesprávné provozní a osobní hygieny je vybavení provozovny a správný hygienický režim,” dodala.

Ve druhém čtvrtletí zkontrolovali hygienici celkem 59 provozoven stánkového prodeje a pěti provozovatelům uložili pokuty v celkové výši 14 tisíc korun.

Mohlo by vás zajímat: VIDEO: Vážných alergických reakcí přibývá. Víte, jak použít adrenalinové pero?