Páteční večer ve Frýdlantu byl výjimečný hned z několika důvodů. Zdá se totiž, že město prožívá v posledních týdnech nefalšovanou renesanci. První důvod k radosti byl večerní koncert v malé kavárně kousek od náměstí, která se naplnila jazzem a lidmi nad očekávání organizátorů. Druhý důvod k radosti měli všichni milovníci jazzu, který do Jazzové osvěžovny přivezla kapela Two towers Hulu jazz. A třetím důvodem pro všechny místní i naplavené obyvatele byl fakt, že město Frýdlant zvítězilo v soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace za rok 2013 v Libereckém kraji, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury. Obnova, která má vdechnout městu nový život, tak dostala zelenou a kromě kulturního obrození tak může pokračovat i zvelebování veřejného prostoru.

Pěstujeme „jazztování"

Kvalitní kulturní vyžití ve městě na severu není úplně samozřejmé. Akce, které se konají pro veřejnost, se dají spočítat na prstech jedné ruky. O to větší překvapení bylo, že jazz, který je tradičně posledních dvacet let s Frýdlantem spojován, dokáže stále motivovat lidi, aby vyrazili do společnosti. Útulná kavárna praskala v pátek večer ve švech. Na Hulu jazz dorazilo několik desítek lidí. Mezi známými z Letní jazzové díly Karla Velebného se ocitlo i pár nesmělých „cizinců", kteří si přišli jazz poslechnout poprvé.

Kapela Two towers Hulu jazz je ve Frýdlantě skoro doma. Její členové se totiž dali dohromady před dvěma lety právě tady a od té doby pěstují tzv. jazztování neboli cestování za jazzem.

„Nápad se zrodil v srpnu 2012 na jazzové dílně ve Frýdlantě. Prvním koncertem jsme uctili svátek boje studentstva za svobodu, a pak už se to s náma táhlo," popisují začátky členové kapely, která tentokrát vystoupila jako trio ve složení: Petra Chlebníčková zpěv, Radek Škeřík klavír, akordeon a aranže a Jan Kodym kontrabas. Během skoro dvouhodinového koncertu představili muzikanti klasiky i progresivní jazzové interprety. Chvílemi se i improvizovalo. A to koncertem večer teprve začínal.

Jam session

„Byl to, a stále je to krásný večer. Proběhl nádherný koncert a přijeli i další muzikanti z jazzové dílny, stále probíhá jam, zkrátka nádhera! Děkujeme všem hostům za návštěvu, děkujeme muzikantům za příjemnou atmosféru. A jak se říká, noc je ještě mladá," komentoval průběh večera kavárník Standa Křížek.

Zbytek vydařeného pátečního večera tak patřil tzv. jamování, kdy se každý zájemce s hudebním apetitem a dostatečným sebevědomím mohl aktivně zapojit a zahrát si spolu s ostatními.