Před dávnými časy žily pod zámkem Hrubý Rohozec, právě u oněch rybníčků tři víly Kačenka, Mařenka a Liběnka. Celé noci protančily a celé dny se schovávaly před zraky lidí. Ukrývaly se ve vrbových proutcích starých stromů, které rostly kolem rybníčků a staraly se o to, aby se jejich hladiny leskly jako zrcadla. Však i lidé, kteří chodili okolo, se podivovali, jak jsou hladiny vod pěkné a třpytivé.

Jednou, už byla noc, šel kolem mladý podkoní Josífek, ze zámku Hrubý Rohozec. Když tu za svitu měsíce spatřil tři krásné tančící dívky. Ukryl se za starý strom a pozoroval je. Půvab dívek jej tak očaroval, až si řekl: „Kdybych si tak mohl vzít jednu z nich za ženu." Bál se ale prozrazení a nechtěl dívky vyplašit. Rozhodl se proto, že na druhý večer přinese tři růže, tří různých barev a ta, která si vezme rudou, stane se jeho ženou. A jak se rozhodl, tak udělal. Jenže měsíc několik nocí po sobě nesvítil a dívky se proto neukázaly.

Až konečně, přišla noc, kdy měsících zasvítil. A spolu s ním se objevily i tři víly. Josífek byl tak nadšený, že vyskočil z poza stromu a vykřikl: „Krásné dívky, která z vás se stane mou ženou?" Víly se tak polekaly, že se v tom okamžiku rozplynuly a už se nikdy více neobjevily. Josífek posmutněl a zůstal sám. Jen on jediný věděl, že svou chtivostí krásné dívky vyhnal navždy z kraje a od rybníčků u Hrubého Rohozce.

Státní zámek Hrubý Rohozec

Čtyřkřídlý zámek s dlouhou historií a bohatým stavebním vývojem nabízí návštěvníkům přes dvacet místností, které v minulosti sloužily jako reprezentační a obytné pokoje původem francouzské hraběcí rodiny Des Fours Walderode. Zařízení interiérů se dochovalo se všemi detaily, takže zámecké pokoje působí dojmem, jako by je jejich někdejší majitelé právě opustili. Mezi nejkrásnější prostory zámku patří knihovna s portrétní galerií předků a novogotická jídelna v podobě rytířského sálu. Můžete se také těšit na dětské pokoje hraběcích synů, z novinek na orientální salón a na lokajnu, což byla denní místnost pro personál. K zámku přiléhá anglický park.

Otevírací doba:(začátek poslední prohlídky je shodný s koncem otevírací doby) květen září: úterý neděle: 9.00 17.00 hod. , (parkování 100 m od zámku, nejbližší železniční stanice Turnov 2 km). Focení za 100 korun.

Tel.: +420 481 321 012 email: hrubyrohozec@liberec.npu.cz

www.hruby-rohozec.eu
Natáčené filmy: Vrah skrývá tvář, Tajemství hradu v Karpatech
Pro rodiny s dětmi: lze dojednat zkrácenou prohlídku (ideální je den předem) u zámku park bez vstupného, v blízkosti Dlaskův statek, kolem objektu Zámecká naučná stezka Turnov Hrubý Rohozec

Restaurace 150 m, bistro 100 m

Pro sezónu jsou naplánovanékostýmované prohlídkya taképrohlídky oživené scénkami ze života posledních majitelůvíce na webových stránkách objektu.

Soutěžte o rodinnou vstupenku

Chcete vyhrát vstupenku na Hrubý Rohozec pro celou rodinu (2 dospělí a 3 děti). Stačí, když správně a co nejrychleji odpovíte na otázku:
Jak se jmenoval první majitel Hrubého Rohozce z rodu Des Fours, který zámek získal v roce 1628 od Albrechta z Valdštejna?
Odpovědi posílejte na email: liberecky@denik.cz, heslo: Hrubý Rohozec

Uveďte své celé jméno a telefonní spojení.