Kraj Karla Hynka Máchy připravil téměř symbolicky turistický tahák na hradě Bezděz. Včera tam byly vůbec poprvé představeny archeologické nálezy prováděné v klenbách středověkého hradu. A premiéru měla i maketa hradu v podobě ze 13. století, kdy ho tu nechal vybudovat „Král železný a zlatý“ Přemysl Otakar II. Novinky mohli návštěvníci vidět v Templářském paláci. Ten byl po dlouhých opravách zpřístupněn teprve loni v červnu.

Hrad Houska.
FOTO: Hrad Houska obnovil vzácné fresky v kapli

DRAMATICKÁ HISTORIE KRÁSNÉHO HRADU

Hrad s jediným prohlídkovým okruhem je vyhledáván nejen kvůli jedinečnému výhledu, ale i kvůli své dramatické historii, která odráží všechny významné události českých dějin. Po smrti krále Přemysla II. tu byl vězněn jeho sedmiletý syn Václav, později tu pobýval i císař Karel IV., který v roce 1366 nechal nedaleko vybudovat velký rybník.

Ano, ten, který byl o víc než 500 let později přejmenován na počest českého romantického básníka na Máchovo jezero. Právě tady totiž našel Karel Hynek Mácha inspiraci pro svůj slavný Máj.

Přehrada v Jablonci nad Nisou na snímku z 12. října.
Vodní plochy v kraji se chystají na letní sezónu

Ne nadarmo je právě Bezděz v rámci Libereckého kraje třetí nejnavštěvovanější historickou památkou. Hned po Sychrovu a Troskách. Jen v loňském roce ho podle údajů Národního památkového ústavu navštívilo přes 67 tisíc lidí. „Na Bezděz nás už před lety poprvé přilákal právě Máchův Máj, který tak dramaticky popisuje krajinu očima vězně,“ popsala Ivana Macháčková z Prahy, jedna z návštěvnic, která se letos s rodinou vypravila na hrad už v předvečer prvního máje.

PO STOPÁCH CLAM GALLASŮ

Letošní rok vyhlásil Národní památkový ústav rokem ClamGallasů, tedy šlechtického rodu spojovaného právě s Libereckým krajem. Na jednotlivých památkách zaměřili pozornost právě na to. „Například na hradě a zámku Frýdlant je až do 31. května prohlídková trasa obohacena o portréty, erby a veduty majitelů panství,“ připomněla mluvčí územní správy Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová.

Běžím, co můžu, pomůžu! pátý ročník charitativního běhu pro nadaci Olgy Havlové se běžel 26. května okolo vodní nádrže Harcov v Liberci. Letošní výtěžek putoval na zafinancování rehabilitace pro malou Laru potýkající se s mozkovou obrnou.
Běh kolem liberecké přehrady pobaví i pomůže

Výstava věnovaná tomuto rodu je otevřena také na Lemberku, kde byla včera mimořádně zpřístupněna věž zámku. Stejnou příležitost dostanou turisté i příští středu, 8. května. Kromě toho se tu mohou návštěvníci dozvědět zajímavosti o dějinách zámku v letech 19181945, kdy po vzniku republiky zanikly šlechtické tituly.

ClamGallasům, mimochodem i posledním majitelům libereckého zámku, je věnována také expozice na hradu Grabštejn. Tam se podle kastelánky Ivy Bártové navíc zaměřili na děti. „Máme tu specifické prohlídky s papouškem, oblíbeným zvířetem rodiny,“ prozradila Bártová.

ODMĚNA PRO SBĚRATELE ZÁŽITKŮ

Po celou sezonu také platí možnost zlevněného vstupného pro návštěvníky, kteří se na pokladně hradu Grabštejn či zámku Lemberk prokážou vstupenkou z druhého jmenovaného objektu či z hradu a zámku Frýdlant. Použité vstupenky budou označeny suchou pečetí s logem roku Gallasů a Clam-Gallasů a stanou se tak sběratelským unikátem.

Plánická recese se letos nekoná.
První máj jako recese. Lidé vzpomínají s humorem

Sběratelskou hodnotu mají také nové vstupenky s historickým vyobrazením daného objektu, které si lidé mohou se vlepovat do Zápisníku návštěvníka památek. „Památkový ústav pokračuje s věrnostním programem Klíč k památkám, kdy se návštěvníkům elektronicky načítají vstupy na jednotlivé památky a na šestý objekt může jít potom návštěvník zdarma,“ doplnil ředitel územní správy NPÚ Miloš Kadlec.

Do loňského října navštívilo hrady a zámky v Libereckém kraji přes 450 tisíc lidí. Rekordním byl ovšem rok 2016, kdy sem zamířilo přes 470 tisíc turistů. Jediný Sychrov mohou lidé navštěvovat celoročně.