Přicházející sobota a neděle je oficiálně posledním víkendem, kdy mají všechny hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Libereckém kraji otevřeno. Kasteláni si proto připravili řadu doprovodných akcí, aby „konec“ sezony spolu s návštěvníky oslavili.

„Ve skutečnosti se ale řada objektů zavře pouze na pár dní, aby již v listopadu mohli návštěvníci obdivovat adventně nazdobené prostory,“ upozornila mluvčí NPÚ Lucie Bidlasová s tím, že Sychrov zůstává přístupný celoročně, v Zákupech chystají „prohlídky pro opozdilce“ hned první listopadový víkend.

Akce17. – 19. listopadu: Sychrov – Pohádkové prohlídky – O Arvenské princezně.
17. – 19. listopadu: Zákupy – Mimořádné prohlídky k výročí 300 let od narození Marie Terezie, prababičky „zákupských“ císařů.
25. – 26. listopadu: Zákupy – Císařské Vánoce. Prohlídky vyzdobených interiérů zámku s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech.

S ukázkami dravců se bude v sobotu loučit dominanta Českého ráje. Na Troskách jsou připraveni nejen sokolníc,i ale i flétnové duo. Hrad je otevřen od 9 do 16 hodin, a pokud jste pejskaři, budete muset čtyřnohého člena rodiny nechat za branami hradu nebo doma.
Trochu bát se můžete v sobotu večer na hradu a zámku Frýdlant při speciální večerní prohlídce. „Téma letošního Halloweenu je život Kateřiny z Redernu v pověstech,“ popsala Bidlasová. Rezervace je ale nutná předem.

Ilustrační foto
Virtuální dálnice do Krkonoš. Ředitelství představilo její podobu

Už od čtvrtka se zájemci mohou jít letos naposledy podívat na Grabštejn. Správa hradu reaguje na školní podzimní prázdniny a připravila prodlouženou otevírací dobu. V Lemberku na víkend zpřístupní středověkou věž s vyhlídkou.

K tradičním podzimním akcím patří sychrovské pohádkové trasy, které jsou určeny nejen pro děti. „Prošly jsme si s dcerou trasu loni, a přestože byla tehdy o rok mladší než dnes, princeznu a krále si ohromně užila. Byla pozorná po celou dobu,“ pochvaluje si nabídku Sychrova maminka čtyřleté Jasmíny s tím, že už si na letošní pohádku Čert s vodníkem vstupenky na portálu evstupenka koupila.