Chybka byla rychle napravena, poukázala na problém větší velké absence názvů ulic. I proto se začaly od roku 2008 ulice v Hrádku nad Nisou hromadně pojmenovávat.

„Po II. světové válce přišla část města o své německé názvy, ale dál už se to nějak neřešilo a všichni se obešli bez pojmenovaných ulic. Měli jsme samozřejmě své ulice, ale čtvrti, jako je třeba Donín, zůstaly bez názvu,“ vysvětlil starosta Hrádku Martin Půta (SLK).

Potřeba mít pojmenované ulice vyvstala nejvíce při povodních, kdy se najednou ukázalo být nevýhodné orientovat se podle velkých čtvrtí. Slovo tedy dostali občané. Díky nim získaly svůj název ulice Hartavská, Donínská, Turistická, Lipová, Slunečná, Pod Ovčím vrchem nebo Okružní.

„Objevovaly se i humorné návrhy, třeba část města mezi dvěma restauracemi jako Hospodská ulice. Těm jsme samozřejmě nevyhověli,“ vzpomněl starosta.

Podobným způsobem, kdy se oslovují občané, chtějí hrádečtí zastupitelé pojmenovat jednotlivé ulice ve Václavicích, Dolním Sedle, Dolní Suché a Oldřichově na Hranicích. O názvech ještě nebylo rozhodnuto, návrhy zastupitelé stále přijímají. Každým návrhem se bude zabývat názvoslovná komise. Ta řešila i nedávné pojmenování ulice vedoucí kolem nově postavené továrny Vynka jako Vlámská. Vlámové jako obyvatelé Belgie odkazovali na majitele a hlavního akcionáře továrny, kterým je Burgemeester Etienne Demunterl. „Pár lidí si myslelo, že se tím podbízíme investorovi, ale já v tom nevidím nic špatného. Ve městě máme také ulici Anglickou a Francouzskou a u nich si nikdo žádných negativních konotací nevšímá,“ zmínil Martin Půta.