„Vůbec nevíme, kdo to rozhodl. Jednoho dne mi zazvonil telefon, že Ministerstvo průmyslu a obchodu dalo podnět k vydání známky s Frýdlantem. A že k nám přijede pan výtvarník na obhlídku," směje se Jana Pavlíková.

Známka, která není součástí běžné edice, má nominální hodnotu 32 Kč. Určena je pro zasílání běžných dopisů po Evropě. „Hodně se licitovalo, co na ní bude. Padaly návrhy na Krumlov, Karlštejn a další už obehrané hrady a zámky. Nakonec z toho vyšel vítězně Frýdlant, za což jsem rád, protože je tu spousta námětů, které se na jednu poštovní známku nevejdou. Frýdlant by si zasloužil hned celý aršík," uvedl při slavnostním křtu výtvarník Jan Kavan, který na hradě strávil řadu dní. „Zadání bylo, že na známce musí být vidět hrad i zámek, což nebylo jednoduché i kvůli čtvercovému tvaru známky. Nakonec mi pomohla jedna stará rytina. Ornament v horní části je pak převzatý ze zdejší bohaté sgrafitové výzdoby," dodal Kavan.

Ač je to s podivem, frýdlantský hrad a zámek je jedinou památkou v kraji, která se na poštovní známku kdy dostala. „O to víc si jí ceníme, zvlášť, když se letos neváže k Frýdlantu žádné výročí. Jediné výročí, které jsem vypátral, se vztahuje ke známce jako takové. Letos totiž uplyne 180 let, kdy byl v Anglii učiněn první pokus k zavedení poštovní známky," řekl ředitel územní památkové správy Miloš Kadlec. „Přeji známce, aby jí co nejvíce lidí sedlo na lep a mohla tak propagovat Frýdlant po celé Evropě," přidal se i starosta Dan Ramzer.