Báječní muži točící klikou byli včera k vidění v ulicích Liberce. Na náměstí před radnicí, v Pražské ulici a před Domem kultury jich stálo 32. Byli to flašinetáři z Česka i zahraničí a do Liberce dorazili na festival Liberecký flašinetář.

Vůbec poprvé v ČR hráli v kostele

Festival se v Liberci konal letos počtvrté. Pokaždé ale organizátoři přijdou s něčím novým. „Letos jsme vymysleli koncert flašinetářů v kostele. Byl vůbec první, který se v České republice konal. V zahraničí to tak výjimečné není, ale u nás to opravdu byla premiéra," prozradil Jiří Volný ze Severočeského muzea.

Právě on má za sebou při přípravě a organizaci festivalu nejvíce práce. „Vždycky se na tenhle svátek flašinetářů hodně těším. I když v posledních letech je trochu problém sehnat sponzory. Nakonec se to ale podařilo a já jsem za to rád. Protože i když náklady nejsou zas tak vysoké, někdo je zaplatit musí," dodává.

Na festival dorazili letos flašinetáři ze Švýcarska, Francie, Německa a tuzemští. „Já sem jezdím od začátku a moc se mi tu líbí. Už mám v Liberci i spoustu známých a tady před monumentální radnicí se mi vždycky moc hezky hraje," říká například Jan Bondra z Prahy, pro kterého jsou flašinety životním posláním.

Do Liberce přivezl dva, jeden z nich je přístroj, který v republice nikdo jiný nemá. „Tomuto typu flašinetu se říká noťák a přehrává hudbu z kartonů, kterým se taky říká knížka. Jde vlastně o děrované štítky, které to čte," vysvětluje Bondra. Na výběr má ze zhruba 120 písniček. Od Škoda lásky po operu. „Ta se mi hodila právě v kostele. A lidi jsou z toho, že ji flašinet umí, překvapení. Ostatně i kněží právě v kostele mi pak řekli, že kdyby to neviděli na vlastní oči, nevěřili by, že jsem nehrál na varhany," usmívá se Bondra.

Nutno podotknout, že setkání flašinetářů lahodí nejen sluchu, ale i zraku. Vždyť za přístrojem, který byl dříve často využíván k žebrotě, dnes stojí elegantní muži. Nebo, jako v případě Jiřího Šestáka, dokonalý dvojník Švejka.

Liberecký flašinetář zakončil včera v Severočeském muzeu společný koncert. Za rok se ale do Liberce vrátí.