Liberecko - Někde o tři koruny, jinde o více než deset. Ceny v restauracích pomalu, ale jistě vzrostly. Sice se nesplnily škarohlídské vize, že po zavedení povinné elektronické evidence tržeb jich desítky skončí, a že pivo bude stát šedesát korun, za posezení u piva nebo večeře si však v řadě restaurací připlatíme. A nepomohlo ani snížené DPH na jídlo z 21 na 15 procent.

„Na jídle jsme zdražili průměrně o deset korun," přiznal majitel oblíbené liberecké hospůdky Tatáž Pakáž Tomáš Březovský, který zdražování kvůli EET předpovídal už na podzim. „Raději než pivo jsme zdražili jídlo," vysvětlil Březovský.

NA VINĚ NENÍ JEN EET

Vyšší ceny musel nasadit i majitel oblíbené restaurace Plzeňka v centru města. Například za tankovou plzeň si zdejší zákazníci připlatí pět korun. Náklady na zavedení e-kas byly podle Ivana Duleby 150 tisíc. „Není to jen kvůli EET. Vůbec se o tom nemluví, ale už před dvěma měsíci zdražily pivovary," upozornil Duleba. Podle něj ovšem vzrostly ceny úplně všeho, počínaje naftou konče potravinami. „Například za nákup v Makru nechám řádově o sedm osm tisíc více," postěžoval si. „Lidé nás často vidí jako zloděje, ale musíme například reagovat i na zvýšení mezd," dodal Duleba.

„U nás v restauraci i pivnici jsme také zdražovali, ale ne jen kvůli novému systému EET. Zdražoval také pivovar. Je toho víc," poznamenal také číšník z jedné jablonecké hospůdky, který nechce být jmenován.

DRAZÍ UTOPENCI

S vyššími cenami mají samozřejmě někteří zákazníci problém. „Zdražení jsme si s přáteli všimli hned, a to v několika hospodách. Nejmarkantnější je to ale v jedné naší oblíbené hospůdce v centru města, kde nás nadzdvihlo zdražení u jídla. Tlačenka a utopenci, které byly za 50 Kč, jsou teď za 70. Úplně nechápu důvod, když hospody budou teď platit menší DPH u jídla," postěžovala si Jana Petříková z Liberce, podle které je výmluva na zavedení EET hloupost. „Asi tam už nebudeme chodit. Vadí mi, že nedávají ani účtenky," dodala. Ne všichni majitelé restaurací na zavedení EET reagovali.

NAFOUKNUTÁ BUBLINA

„Zůstali jsme na stejných cenách. Snížení sazby DPH nám náklady na EET vyrovnalo. Podle mě je to jen nafouknutá bublina," vysvětlil majitel restaurace Neptun v Liberci Petr Jandura. Hospodští si také většinou stěžují, že jim EET komplikuje i chod restaurace. „Musel jsem číšníkům pořídit opasky s mobilní tiskárnou, jinak by kvůli jednomu pivu naběhali desítky metrů navíc," vysvětlil Duleba z Plzeňky. Restaurace v horských oblastech mají podle ČTK zase problémy s internetovým připojením.

RESTAURACÍ PŘIBYLO

Jak dále uvedla ČTK, v závěru roku v Libereckém kraji hostinských živností přibylo. V listopadu a prosinci se rozhodlo přerušit či ukončit činnost jen šestnáct podnikatelů v pohostinství, předloni jich ve stejném období bylo dvacet. Nově evidoval v posledních dvou měsících živnostenský úřad 102 podnikatelů z této oblasti, v roce 2015 jich ve stejném období přibylo jen 57.