Akce za více než sto milionů korun je financována z evropských fondů a dokončena musí být nejpozději v závěru příštího roku. „Důvodem průtahů jsou kontroly projektu. Výběrové řízení proto zatím nemohlo být uzavřeno," řekl krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa.

Krajský hospic má vzniknout přestavbou někdejšího sirotčince v Liberci. Budovu postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně se měl hospic otevřít už na konci loňského roku, později se ale kraji podařilo vyjednat prodloužení termínu. Hospic má mít kapacitu 28 lůžek. Dodavatel bude mít na stavbu pouhých deset měsíců. Přesto se o zakázku uchází 11 firem, které nabídly ceny od 94 milionů do 118 milionů korun včetně DPH. Původní odhad projektantů byl přitom bezmála 140 milionů korun. Právě cena je podle Tulpy jedním z problémů. „Zkoumá se, zda není podseknutá," vysvětlil. Kraj se chce vyhnout riziku, že dodavatel nebude schopen zakázku za tyto peníze dokončit.

Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě.