Najít volné ubytování na Silvestra třeba v jizerskohorském Bedřichově je už téměř nemožné, také čtyřhvězdičkový hotel Sklář v Harrachově má už prakticky plno. Volno je ale například v Rokytnici nad Jizerou. Na Vánoce je na horách podstatně volněji.

„Na Vánoce hotel neobsazujeme plně, aby tu bylo volněji, plníme ho na zhruba 70 %. Od 25. prosince do 2. ledna už ale máme úplně plno, jsou tam dokonce čekačky klienti čekají, jestli se něco ještě neuvolní," řekl ředitel harrachovského hotelu Sklář Marian Novotný. Lidé podle něj ale letos s rezervacemi váhali a hotel se zaplňoval pomaleji než loni. V menších hotelích či penzionech lze ale ještě ubytování najít.

V závěru roku ale lidé nemíří jen na hory, velký zájem o pobyty hlásí i liberecké hotely. Třeba Hotel Babylon má už na závěr roku téměř vyprodáno. „Vánoční svátky zatím plně obsazené nejsou," sdělila mluvčí hotelu Michaela Vrbová. Do hotelu míří podle ní hlavně rodiny s dětmi, vysoký je podíl zejména Němců. Velký zájem o ubytování mají také v Grandhotelu Zlatý Lev, který už tradičně nabízí jak vánoční, tak silvestrovské pobyty a speciální menu.

JEŠTĚDSKÁ PREMIÉRA

Poprvé za posledních 25 let nabízí letos vánoční pobyty také hotel na vrcholu libereckého Ještědu. Kapacita je velmi omezená, volná místa ale zatím jsou. Štědrý den bude moci na Ještědu strávit necelá třicítka hostů.

„Budou mít celý hotel jen sami pro sebe, a k tomu také gastronomický zážitek, který pro ně připravil šéfkuchař Dominik Veselý, který bude na přípravu dohlížet a bude hostům k dispozici. Pro veřejnost mimo ubytovaných hostů bude restaurace zavřená," řekla Milena Lánská ze spolku Ještěd 73. Veřejnost může podle ní na Ještěd vyrazit na Silvestra, kdy je v restauraci program. „Hotel už je obsazený," dodala.