Holoubě mělo od zobáků úplně poničenou lebku a šance na přežití byla mizivá. Nakonec se Supíka povedlo zachránit a dnes byste na něm staré rány sotva našli. Opeřenec slaví rok a dokonce má práci.

Slouží jako terapeut na psychiatrii liberecké nemocnice. „Poprvé jsme ho vzali na oddělení z recese, chodíme tam s naší psí smečkou už roky, provádíme canisterapii," říká terapeutka Andrea Tvrdá z Liberce. Když ale viděli reakce pacientů, jak Supíka přijali, začali s námi chodit za psychicky nemocnými pravidelně. Holub Supík je navíc řádně vybaven plenkami, aby neznečistil nemocniční prostory.

Ošéfoval i psy

Zvířata všeobecně jsou pro nemocné velkým přínosem. „Emotivně obohacují pacienty. Například člověk, který vůbec nekomunikuje s lidmi, je najednou díky přítomnosti zvířete daleko otevřenější," řekl primář psychiatrického oddělení v Liberci Jaromír Hons.

Supík se stal obletovaným miláčkem, který už by ale bez lidské pomoci nedokázal ve volné přírodě nebo v holubníku žít.

„Krmili jsme ho z ruky. Strašně si na nás zvykl. Máme ho doma, a dokonce si ošéfoval i naše psy, kterých máme celkem sedm. Ti mu uhýbají z gauče, když milostpán jde," popisuje Andrea Tvrdá.

Také vás napadá otázka, jak to chovatelé dělají s holubím trusem, když ho mají v bytě? To, aby za ním neustále chodili a uklízeli. Nebo je celé dny zavřený v kleci? Kdepak, Supík má speciální kalhotky, které slouží jako plena. Ano, vidíte dobře, i takové věci existují. „Na internetu jsem našla, že jsou na trhu k mání kalhotky pro papoušky, tak proč by nemohly sloužit našemu Supíkovi," směje se majitelka holuba poštovního. „Asi každých pět hodin mu plenu čistím, už mám grif na přebalování," říká Andrea Tvrdá.

Chovatelům holubů pochopitelně drásá srdce, když pak vidí hromadnou likvidaci těchto ptáků ve městech. Ta se jich zbavují, protože holubi znečišťují fasády domů a mohou přenášet různé nemoci. „Myslím, že by se přemnožení holubů dalo řešit daleko lépe, než je třeba uspání pomocí plynu," brání ptáky Miloš Hájek. A vysvětluje, že se ve světě běžně užívá antikoncepce v krmení pro holuby. Přičemž úvahy chovatelů o záchraně holubů jdou ještě dál. Přichází proto s kuriózní myšlenkou velkého holubníku v centru města.

Vzápětí si ale uvědomují, že by o něj musel někdo pečovat. „Jsou to inteligentní tvorové a také jejich životy bychom měli respektovat. Možná se lidé budou divit, ale holub se může dožít až dvaadvaceti let," tvrdí Andrea.