"Věřil jsem ve vítězství, ale ne, že bude takhle velké. Zároveň mi spadl kámen ze srdce, protože v posledních dvou týdnech byla předvolební kampaň dost drsná. Asi nikdo na světě nemůže říct, že se ho osobní útoky nedotýkají. Jsem rád, že voliči dali najevo, že pozitivní kampaň je více, než negativní," komentoval Půta zveřejnění výsledků voleb, které společně s ostatními straníky sledoval v salonku hotelu Imperial.

"Jedno politické hnutí napsalo v předvolebních plátcích takové neuvěřitelnosti, že je vidět, kdo k volbám nakonec přišel, protože my jsem dostali o 10 tisíc hlasů více než v roce 2012," dodal Půta.

Celorepublikovým paradoxem je, že Půta dokázal obhájit svůj post hejtmana kraje i přes stíhání v korupční kauze. Většinou takové obvinění znamená konce politické kariéry nebo alespoň rezignaci na funkci. "Lidi vidí odvedenou práci kraje. Moc se těším, že se po dvou letech dostanu k nezávislému soudu a prokáže se moje nevina," okomentoval Půta důvody, proč se mu podařilo kauzu ustát.

Koaliční vyjednávání

S kým nakonec budou Starostové vládnout by mělo být brzy jasné. Podle slov Půty se budou snažit Starostové vytvořit širokou koalici, která nebude závislá na hlasech jednotlivců. "Já osobně bych preferoval koalici, kde nebudou pouze dva subjekty. V uplynulých letech se ukázalo, že 23 zastupitelů nestačí. Dnes večer budeme jednat s prvními třemi potenciálními partnery. Myslím si, že jednání budou docela dlouhá, protože není kam spěchat a je potřeba, aby to, co se teď domluví, platilo další čtyři roky," řekl Půta k následujícímu koaličnímu vyjednávání.

Podle jeho vlastních slov se budou řídit zkušenostmi, které nasbírali za poslední čtyři roky na kraji, během nichž se vládnoucí koalice proměnila. "O formě spolupráce v krajském zastupitelstvu budeme jednat se všemi stranami, které dostali důvěru voličů. O koalici budeme jednat hlavně s těmi, kteří ji s námi vytvořit chtějí," dodal Martin Půta.

Kdo dostal kolik mandátů?

Starostové pro LK získali 18 mandátů ze 45, druhé ANO 2011 získalo 9 mandátů, shodně po 4 mandátech získali komunisté, ODS, ČSSD a Změna pro LK. Jako poslední v krajském zastupitelstvu zasedne Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů, která získala 2 mandáty.