Je možné, že ji právě teď nepotřebujete. To ale může být za pár měsíců jinak a vy budete chtít od státu finanční pomoc. Narodí se vám dítě nebo přijdete o práci. Řeč je o nově zaváděných sKartách. Lidé to vidí jako zbytečnost a další mrhání veřejných peněz. Stát jako úsporu až 200 milionů korun.

K hodnocení současné situace a ke zkušenostem s vydávání sociálních karet se nikdo moc vyjadřovat nechce.
„Informace o sKartách smí poskytovat pouze mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce," uvedla Hana Želechovská z libereckého Úřadu práce.

Ten to ale vidí úplně jinak.

„Informace přímo o Liberci vám musí poskytnou přímo ministerstvo," řekl Jiří Reichl, mluvčí generálního ředitelství Úřadu práce.
Odpověď na to, jaká je současná situace a jestli se objevily nějaké problémy přímo v Liberci, jsme se ale nedočkali ani tam. „Údaje konkrétně za Liberec nemáme, jen celkově za Liberecký kraj," sdělila mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Kozelková. Podle ní je situace v kraji s vydávání sKaret standardní a ministerstvo nemá nahlášené z úřadů žádné problémy.

Podle zkušeností lidí ale úředníci nestíhají. Vedle vydávání sociálních karet musejí stíhat i svou běžnou agendu. Oficiálně se k tomu ale nikdo ze zaměstnanců úřadu vyjádřit nechce. Bojí se o práci.

Na projekt sKaret nadávají i budoucí držitelé této novinky. „Nevidím důvod, proč bych měla mít nějakou další kartu, když mi dávky chodí na účet. Sama úřednice mi řekla, ať si ji strčím prostě do šuplíku, ale vydat mi ji musí," uvedla Petra Kožená.

V kraji už vydali přes 4 tisíce karet

Názory na dobu strávenou na úřadě kvůli vydání sKarty se různí. Pravděpodobně záleží na určitém dni.
„Já tam byla přes dvě hodiny, ale co jsem četla v diskusi na Facebooku, někdo tam byl i jen hodinu," řekla Petra Hrušková.
Jedinou výhodu nově zaváděných sociálních karet vidí lidé v tom, že ji invalidé budou používat jako svůj průkaz zdravotně tělesně postiženého.

„V těch všech podle mě nevýhodách tam vidím i jednu výhodu, a to možnost průkazky. Jen nevím, jak se třeba k bankomatu spořitelny dostanu, když je přístup k němu po schodech," říká vozíčkář Josef Pankrác z Chrastavy. Doposud bylo v celém Libereckém kraji vydáno celkem 4250 základních sKaret. Tři lidé odmítli sociální kartu převzít. Osob zdravotně postižených, které jsou nově držiteli sKaret, je v kraji necelých šest desítek.

Na novou sociální kartu bylo v území kraje již vyplaceno přes pět a půl tisíce dávek v celkové hodnotě 36 milionů 200 tisíc korun.

Nejčastější otázky k sKartě

1. Které dávky budou vypláceny sKartou?

Rodičovský příspěvek, porodné, přídavek na dítě, dávky pěstounské péče, příspěvek na bydlení, dávky pro osoby se zdravotním postižením, podpora v nezaměstnanosti, dávky v hmotné nouzi, pohřebné.

2. A jak to bude s výplatou penze a nemocenské? Půjde také na sKartu?

Ne, důchody i nemocenská se budou vyplácet stejně jako dosud.

3. Můžu sKartu odmítnout?

sKartou se budete prokazovat při kontaktu s úřadem práce, proto je potřeba, abyste si ji vyzvedli. Pokud ji nechcete používat ani s ní platit, můžete si peníze nechat přeposlat z účtu ke kartě na svůj účet.