Čtenáři Libereckého deníku mohou již osmým týdnem vybírat nejkrásnější fotografii Jizerských hor. Každý týden se zde objeví nová sada snímků přihlášených do soutěže Zaostřeno na Jizerky, kterou pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Z každého kola, kterých bude celkem osm, postoupí do finále dvě nejlépe hodnocené fotografie. Celkem se jich tedy v závěrečném čtrnácti denním hlasování střetne mezi sebou šestnáct. Lidé budou moci tímto způsobem vybrat snímek Jizerských hor, který považují za nejhezčí. Autor vítězné fotografie bude odměněn hodnotnou cenou od společnosti Canon.

Liberecký deník je partnerem celé soutěže již od samého začátku a pravidelně Vás o ni informuje. „Jsem velice vděčen za toto partnerství neboť povědomí o krásách Jizerských hor se tak může dostat mezi širokou veřejnost. Lidem nabízíme netradiční pohledy i na známá místa a věříme, že si při prohlížení fotografií uvědomí i potřebu ochrany přírody pro budoucí generace," říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor.

Snímky v současné době hodnotí i odborná porota a má nelehký úkol vybrat nejlepší fotografie, které se představí veřejnosti na říjnové výstavě v Centru Babylon. Přidá se k nim i jedna, která vzejde právě z internetového hlasování. Na vernisáži bude zároveň představen kalendář Zaostřeno na Jizerky 2016, do kterého vybere porota 13 nejhezčích snímků z celé soutěže. „Autorům takto oceněných fotografií předáme hodnotné ceny od společnosti Canon. Odměnou jim bude také otištění snímku v kalendáři, který si každým rokem získává čím dál větší oblibu veřejnosti," sdělil Petrovský. V minulém roce jich nadace vydala již 1 400 kusů a prakticky všechny výtisky byly rozebrány. Příjem ve výši 193 204,- Kč putuje zpět do Jizerských hor.

Fotografická soutěž Zaostřeno na Jizerky byla poprvé vyhlášena již v roce 2011 a s nápadem na její pořádání přišel předseda správní rady nadace František Pelc. Za její historii poslali fotografové již přes 800 snímků a vytištěno bylo 4 100 kalendářů. Výtěžek z jejich prodeje nadace využila na výsadby původních druhů dřevin v Jizerských horách. „Jsem velice rád, že soutěž si našla již své stálé místo jak mezi fotografy, tak i širokou veřejností a každým rokem stoupá zájem o kalendář, který vydáváme. I díky tomu bylo za poslední roky do Jizerských hor vysázeno necelých 84 tisíc sazeniček například buků, dubů nebo jedlí," uzavřel Petrovský.
Zdroj: https://liberecky.denik.cz/z-regionu/hlasovani-vyberte-nejkrasnejsi-fotku-jizerskych-hor-v-7-kole-20150821.html