Libereckým zastupitelstvem neprošel nový návrh ekonomického náměstka Jiřího Šolce (LO). Jelikož byl Šolc kritizován přímo koaličním partnerem i opozicí, upravil ho a vnesl do něj radikální požadavek na omezení hazardu ve městě – zrušit herny v okruhu do sta metrů od školských zařízení. Stejně nepochodil.

Opoziční Změna v čele s Janem Korytářem totiž chce, aby město zrušilo téměř všechny herny, proto se ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva zdržela hlasování. „Zastupitelé za Změnu pro Liberec v minulosti připravili vyhlášku, která by vytlačila hazard z historického centra města, z bezprostřední blízkosti škol, školských zařízení, budov státních orgánů a církví, zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Jejich množství by tak bylo razantně sníženo 
o téměř 75 procenta. Tento návrh však vládnoucí koalice spolu s ODS neschválila," uvedl Korytář.

A jaké jsou argumenty ODS? Proč je proti razantní regulaci hazardu? Důvod je nasnadě, z městské kasy by ročně odteklo asi 60 milionů korun. „Když to nyní odhlasujeme, tak sice sklidíme jisté ovace za to, že jsme zatočili s hazardem, ale co sportovci nebo divadelníci, kterým jsme už peníze slíbili? Odpovědnost hodíme na nové vedení města po komunálních volbách. A ten výpadek si budou muset také řešit také ti, co přijdou po nás," zdůvodnil svůj zamítavý postoj exprimátor Jiří Kittner (ODS).

Zastupitelé tedy nakonec schválili původní Šolcův návrh. „S ohledem na další regulaci gamblerství v krajském městě budou muset provozovatelé nejpozději do 31. března 2014 z výkladních skříní a zdí svých heren i všech dalších nemovitostí odstranit veškeré herní poutače, reklamy a symboly lákající na hazard," sdělil náměstek Šolc.
Z ulice pak vůbec nesmí být do heren vidět, provozovatelé musejí zatemnit výlohy. „Od roku 2011 poklesl v Liberci počet heren z původních 154 na dnešních 100. Aktuálně jsme zrušili další dvě adresy (Sokolská a Chodská) ze seznamu herních míst," uvedl Šolc.

Z průzkumu společnosti Sanep vyplývá, že 4/5 veřejnosti vnímají hazard jako závažný celospolečenský problém. Více než 2/3 veřejnosti jsou pro úplné zrušení hazardu.
,,V situaci, kdy proces skutečného omezování heren v jiných městech již začal, může se Liberec brzy stát jedním 
z posledních směšných obhájců heren," dodala na závěr zastupitelka Kateřina Absolonová (Změna).