Legendárního představitele českých donchuanů, seladonů a siláků zastihla asi dvacítka gratulantů v jeho bytě na sídlišti Dobiášova v Liberci, kde žije. Krátké, ale vřelé setkání zprostředkovala žurnalistka Romana Prošková.

„Byl to nejdřív takový impulz, navštívit ho doma a srdečně popřát, ale začali se připojovat další lidé, takže se z toho stala veřejná akce,“ vysvětlila novinářka.

Podařilo se dokonce zajistit originální dárek obří patnáctikilový narozeninový dort v podobě Peterkovy nejslavnější role Krakonoše. Herec byl setkáním viditelně dojat a obtížně hledal slova.

„Lidi zlatý, co vás to napadlo,“ vítal hlouček gratulantů Peterka, když vyšel před dům. Možnost potřást mu rukou a poblahopřát pak měl každý z přítomných.

„Překvapilo mě, jak jistý a pevný má stisk ruky. Neztratil vůbec nic ze svého charisma. Připadá mi, že snad mládne. Myslím, že nás všechny přežije,“ smál se Martin, jeden z řady gratulantů, kteří Peterkovi přinesli i osobní dárek.

Všichni, kdo čekali, že herec začne z rukávu sypat bonmoty a vtípky, by ale setkáním byli zklamáni. Peterka před lety absolvoval na čtyři desítky operací nohou poté, co jej na procházce srazilo auto a dnes se mu špatně chodí. Po chvilce se vrátil do svého bytu odpočívat.

„Já nejsem Klaus, abych přijímal návštěvy,“ omlouval se Peterka, když „prchal“ před přítomnými fanoušky. Svůj komediální talent ale herec ani v 90 letech neztratil. Potvrdil to, když se loučil s gratulanty:. „Při své skromnosti tu hodlám být jen do 150 let,“ hlesl k přítomným.

Prostřednictvím dobrovolnice Jany Vurstové, která se o něj stará, pak slavný herec všem gratulantům poslal krátký vzkaz.

„Chci veřejně všem moc poděkovat, bylo to milé setkání. Dort je krásný, ale sám jej nesním. Proto jistě pochopíte, že jsem se o něj podělil s dětmi z libereckého Jedličkova ústavu,“ tlumočila Deníku Vurstová. Doplnila i několik postřehů z Peterkova současného života.

„František je potěšen sluníčkem a jarním počasím, které doslova přeje jeho každodenním procházkám. Ty už sice nejsou tak dlouhé jako kdysi, ale ráno už si ho tu zvykli potkávat všichni obyvatelé sídliště,“ připomněla pečovatelka. Nezapomněla zdůraznit, že František je i přes svůj věk nesmírně vitální. Ještě před půl rokem dokázal deset pater do svého bytu vyšlapat po schodech za tři a tři čtvrtě minuty.

Ten den nebyla dvacítka Liberečanů jedinými gratulanty k Peterkovým narozeninám. Ať už zprostředkovaně či osobně, srdečné pozdravy k němu mířily ze všech stran. Patrně největší radost udělaly herci návštěvy od jeho syna Michaela a dvou vnoučat, s nimiž herec rád tráví volný čas. Někdy ho navštěvuje i jeho bývalá manželka, s níž udržuje Peterka přátelské vztahy. Ta pamatuje i na Peterkovu zálibu v povidlech, proto se na svátečním stole občas objeví i pečené buchty.

Ve volném čase se František Peterka rád věnuje četbě a práci na jeho knize, která by měla ještě letos vyjít.