Heliport pro přistávání vrtulníků Letecké záchranné služby nakonec v areálu liberecké nemocnice vznikne. Přestože rada Libereckého kraje nepovažuje variantu obří ocelové trojnožky, z jejíhož vršku se bude tubusem sjíždět s pacientem dolů, za optimální řešení, musela tuto variantu posvětit. Špitál by jinak přišel o status traumacentra a tím pádem by se nemohl ucházet například o evropské dotace na některé přístroje.

Co je heliportJedná se o malou letištní plochu speciálně zřízenou pro přistávání vrtulníků a helikoptér. Využívá je Letecká záchranná služba, policie, armáda nebo důležité osoby, třeba prezidenti. Oproti letišti mají tu výhodu, že mohou být umístěny na střeše budov, tedy klidně v centrech měst. V osadě Jizerka má svůj heliport na místní louce třeba miliardář Petr Kellner, který zde má rekreační sídlo. Z Prahy je tu za několik desítek minut.

„Je to zatím nejdotaženější řešení, které sice podle nás není zcela ideální, ale vzhledem k tomu, v jaké fázi projekt je, dostalo naši podporu," konstatovala Zuzana Kocumová (ZpLK), hejtmanova náměstkyně pro zdravotnictví. Heliport má přijít kraj na 30 milionů korun, sešlo se celkem 8 nabídek, z nichž nejlevnější byla na 28 milionů, nejdražší na 40.

Právě Kocumová byla příznivec levnějších variant, například využít plochy za internou. Tuto variantu by se ale nestihlo realizovat letos a ministerstvo zdravotnictví by mohlo traumatým v liberecké nemocnici zrušit.

„Nejsme z tohoto řešení úplně nadšení, ale nesmíme postavit traumacentrum do situace, kdy by někoho napadlo ho zrušit proto, že neplní podmínky. A pacientům to bude jedno, ti poznají heliport poprvé tehdy, až půjdou z nemocnice a trojnožky si všimnou. Třeba se jim nebude líbit, ale to už nevadí," dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Heliport se postaví v proluce mezi chirurgií a jídelnou. Zatím zde rostou stromy, které mají 25. března podlehnout motorovým pilám. Samotný heliport bude obří osvětlená ocelová konstrukce.

Největší radost z posunu v této kauze mají záchranáři. Ti se totiž nejvíce báli, že budou muset i nadále s pacienty přistávat na vzdáleném libereckém letišti a odtud je převážet v sanitce a ztrácet tak jejich životně důležité minuty.

„Jsme rádi. Pro nás bude vítanou změnou i to, že nám heliport umožní noční provoz. Na neosvětleném letišti totiž za tmy téměř nepřistáváme, pilot pod sebe nevidí. Heliport má naváděcí světla a umožní přistát i při zhoršené viditelnosti," míní ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík (KSČM).

Plánovaný heliport liberecké nemocnice