Ty hejtman Martin Půta předával společně s veliteli a řediteli jednotlivých složek IZS. V dnešním čísle přinášíme krátké profily osobností oceněných Poctou hejtmana, v příštím týdnu to budou příběhy záchranářů.

Zdeněk Kovář, rektor
Rektor Zdeněk Kovář.Prof. Ing. Zdeněk Kovář, CSc. Jeho život je do značné míry spojen s osudy liberecké vysoké školy. Na původní Vysoké škole strojní působil od doby jejího vzniku, zpočátku jako student, později jako uznávaný pedagog. V období po roce 1968 mu bylo znemožněno pracovat na vysoké škole, vrátil se na ni až v roce 1990 a byl zvolen Akademickým senátem za jejího prvního polistopadového svobodně zvoleného rektora. Do života dnešní technické univerzity v Liberci zasáhl výrazně zejména v 90. letech, kdy za jeho dvě funkční období vznikly další nové fakulty a jejich počet se ustálil na šesti. Kromě svých univerzitních aktivit se také zasloužil o dobré jméno tehdejší automobilky značky LIAZ, neboť byl průkopníkem a vůbec prvním českým účastníkem známé RALLYE PAŘÍŽ DAKAR.

Dalibor Dědek, podnikatel
Podnikatel Dalibor Dědek.Ing. Dalibor Dědek je zakladatel, majitel a ředitel uskupení firem Jablotron Holding. S podnikáním začal v roce 1990 v pronajatém podkroví rodinného domku v Jablonci nad Nisou, kde začal budovat firmu na zabezpečovací techniku. Nevěřil v té době rozšířené tezi, že Československu ujel v elektronice vlak. Za dvacet let vybudoval úspěšné uskupení firem s 450 zaměstnanci a s tržbami přes 1,7 mld. korun. V roce 1994 získal ocenění Nejúspěšnější podnikatel roku. Kromě rozvoje firmy se věnuje aktivitám v oblasti podpory neziskové sféry. Finančně podpořil například rekonstrukci chrámu v Hejnicích. Jedním z mecenášských počinů poslední doby pak je koupě a rekonstrukce Prezidentské chaty v Jizerských horách s přáním zachování cenové dostupnosti služeb pro běžného turistu.

Siegfried Weiss, fotograf
Fotograf Siegfried Weiss.Siegfried Weiss se narodil přesně před osmdesáti lety v Jablonci nad Nisou. Absolvoval zdejší uměleckou průmyslovku, obor rytectví, celý svůj profesní život pracoval v podniku Bižuterie. Fotografováním se zabývá již více než padesát let. Jeho hlavním zájmem je krajina. Podílel se jako spoluautor na knize Jizerské ticho, která byla vydána v roce 1978, a řadě dalších knih. Opakovaně se věnoval půvabům Českého ráje, kde zachytil krásu skal, rybníků a české krajiny. Rád zavítal i do Lužických hor. K výjimečným dílům Siegfrieda Weisse patří Leuteltova Kniha o lese, o které uvádí, že spoluvytvářela jeho vztah k Jizerským horám. Velkou měrou ho ovlivnili rodiče, zejména otec, který byl amatérským botanikem, ho vedl k lásce k přírodě, ale i hudbě, psaní a malování.

František Vydra, učitel
Učitel František Vydra.Doktor filozofie František Vydra se po celý svůj život věnuje jazykům a historii. Kromě ruštiny a angličtiny, které vyučoval na frýdlantském gymnáziu, se věnoval i španělštině, němčině, lužické srbštině a několika dalším jazykům. Sám vystudoval na libereckém gymnáziu, studoval s několika třídami lužickosrbských studentů. Jeho zájem o tento maličký národ pramení i z historického faktu, že dávní předkové dnešních Lužických Srbů kmen Milčanů založili před tisícem let město Chrastavu. Právě tam se již jako důchodce věnoval vedení městského muzea a později také městského infocentra. Přinášel zájem o historii města i jeho okolí. Letošní osmdesátník vyučoval kromě gymnázia také na základní škole v České Kamenici a dlouhých 27 let na základní škole v Chrastavě.

Aleš Jaluška, duchovní
Duchovní Aleš Jaluška.Aleš Jaluška celý svůj profesní život věnoval lidem Libereckého kraje. Jako duchovní Církve Československé husitské působil v Držkově a Lomnici nad Popelkou. Od roku 1989 poskytoval duchovní péči lidem ve vězení Valdice. Věnoval se jim nejen ve vězení, ale i po výkonu trestu. Snaží se je podporovat při hledání zaměstnání, provázet je v hledání životní cesty. Od roku 2005 učí na husitské teologické fakultě. Pomáhal také při povodních, kdy organizoval humanitární sbírky, přispíval finančně i vlídným a útěšným slovem. Pro něj za ním v době normalizace putovali mnozí. Jeho velkou láskou jsou hory a mezi jeho přátele patří řada horolezců. Už od roku 1970 slouží každý Štědrý den bohoslužbu na Cintoríně hřbitově horolezců na Hrubé Skále.

Aleš Fürst, lékař
Lékař Aleš Fürst.MUDr. Aleš Fürst působil celý život v liberecké nemocnici, kam nastoupil hned po promoci v roce 1966. Byl vzdělaným univerzálním internistou, ale jeho jméno je spojeno především s rozvojem kardiologie. Stál u vzniku první koronární jednotky v Liberci v roce 1974 a o 4 roky později u vybudování koronární jednotky a jednotky intermediální péče v tehdy novém pavilonu interních oborů. Jako vedoucí koronární jednotky působil až do vzniku Kardiocentra v roce 2003, tedy bezmála 30 let. Dilema zdraví nemoc ho provázelo celým životem. Uzdravoval jiné, ale sám od dětství trpěl diabetem. Své práci a péči o své nemocné tak často obětoval i vlastní zdraví. Zemřel náhle na infarkt myokardu v Krajské nemocnici v Liberci 7.srpna 2012.