„Jde o část například Skalního města, které je opravdu na skále, tam by to bylo technicky velmi obtížné," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák. „Díky dostavbě kanalizace tak bude moci naplno začít fungovat i čistička odpadních vod, zatím jela jen na poloviční výkon," sdělil ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar. Pro Hejnice přitom byla kanalizace nutností. Město totiž nesplňovalo evropské normy pro oblasti s více než 2000 obyvateli. Příprava trvala pět let. Vlastní stavba započala před dvěma lety a Hejnice tak byly kvůli tomu značně rozkopané. „Do toho se tady ještě opravovaly silnice po povodních, bylo to občas hodně krušné, ale je dobře, že se to udělalo najednou, aspoň budeme mít na dlouho zase klid, aspoň doufám," podotkl jeden z místních občanů.

Povinné napojení

V tuto chvíli nejsou ještě všechny domy na novou kanalizaci napojené, někteří obyvatelé si totiž stěžují na vysoké ceny stočného. To činí na Frýdlantsku 58 Kč za metr krychlový.

Zatímco v Liberci je to jen 48 korun. Vysoké jsou i náklady na pořízení přípojky. V průměru vychází metr přípojky na dva tisíce korun, některým lidem v Hejnicích tak náklady vycházejí na desítky tisíc korun. Napojení na kanalizaci je přitom ze zákona povinné. Výjimku mají pouze vlastníci schválené domovní čistírny odpadních vod. Radnice proto bude s majiteli nemovitostí o připojení jednat. Je i připravena v případě potřeby pomoci s financováním. „Už jsme o tom na radnici mluvili, nemáme s poskytováním půjček nebo dotací zkušenosti, ale když zjistíme, že je to potřeba, tak budeme muset těm lidem pomoct," řekl Demčák.

NOVÁ KANALIZACE byla největší investiční akcí Hejnic za poslední roky. Stála 50 milionů, z toho 32 milionů šlo z dotací.

„Máme signály, že někteří lidé s tím mají problémy, že jim ty náklady přijdou vysoké, ale zase při srovnání, kolik stojí vývoz septiků a kolik je s tím práce, tak napojení na kanalizaci má bezespornou výhodu," uvedl Olyšar. Podle něj se ještě plánuje kanalizace v lokalitě Hág ve Frýdlantě, jinak už se kanalizace na Frýdlantsku dělat nebude.

Dostavba v Hejnicích má prospět i přírodě a vodě ve zdejších tocích. „Ležíme v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a někdy se splašky z rodinných domů dostávaly i do místních potoků. To všechno by teď mělo odpadnout," dodal Demčák.